Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

RFSL och SSU: Bengt Rösiö ­är intolerant och fördomsfull

Diplomaten Bengt Rösiö skriver i en krönika den 25 juli om Gustav V och Haijbyaffären.

Annons

Utgångspunkten är en ny bok som beskriver händelseförloppet då restaurangägaren Kurt Haijby påstod sig ha haft en sexuell relation med dåvarande kung Gustav V.

Hovet försökte tysta ner historien eftersom, som Rösiö påpekar, toleransen mot homosexuella var mycket lägre på 1930- och 1940-talet jämfört med nu. Vad som slår oss är dock att även om toleransen mot homosexuella har ökat sedan dess så är det tydligt att intolerans och fördomar finns kvar i vissa kretsar.

Detta är någonting som inte minst Bengt Rösiö själv ger uttryck för. I sin artikel hävdar han bland annat att det ”inte är ovanligt att man (homosexuella) med hög frekvens byter partner.” Och att man därför inte gärna kan kräva att ”promiskuitet skall omfattas av kyrkans välsignelse.”. Homosexuella chefer löper tydligen också risken att misstänkliggöras för att premiera sina älskares karriärer.

Rösiös ord kan tyckas vara småpotatis jämfört med alla de hatbrott som dagligen drabbar homo-, bi- och transpersoner, men för oss som kämpar för en värld präglad av tolerans, respekt och förståelse är de ett slag i ansiktet.

Att vi i Sverige år 2009 fortfarande ska behöva påpeka självklarheter som att det inte är sexuell läggning som avgör hur ofta man byter partner eller vilken sorts moral som styr ens handlingar är djupt nedslående. Tydligen finns det mycket att göra innan vi en gång för alla har gett förnuftet företräde på bekostnad av unkna fördomar och värderingar.

Robin Pettersson

ordförande RFSL-Västmanland

Gabriel Wikström

ordförande SSU-Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons