Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ridsporten bör bli avdragsgill

Annons

I helgen är det dags för de klassiska hästtävlingarna i Strömsholm med hästsport i världsklass. Hästar har spelat en viktig roll i Sveriges historia. I århundraden har hästar använts, inte minst inom skogs- och lantbruket. I dag har ridsporten blivit en av de stora folksporterna. Mer än en halv miljon svenskar håller på med hästar som yrke eller fritidssysselsättning.

Hästen har också blivit ett viktigt hjälpmedel vid rehabilitering av handikappade. 4 000 handikappade ryttare rider regelbundet för motion och tävling.

Hästnäringen har också en ekonomisk betydelse och omsätter 20 miljarder kronor om året. Det är ungefär 2,5 gånger Ikeas svenska omsättning. Cirka 10 000 personer arbetar heltid inom hästnäringen och ytterligare 18 000 personer är på annat sätt knutna till verksamheten.

Näringen genererar skatteintäkter på cirka 4 miljarder kronor årligen. I Västmanland finns 11 500 hästar och 1 600 hästhållare.

De ridskolor som finns runt om i Västmanland fyller en social funktion och har blivit en betydelsefull fritidssysselsättning, ofta för unga flickor. Ridskolorna fungerar ofta som fritidsgårdar där eleverna förutom själva ridundervisningen får lära sig att umgås med hästar och människor. I stallet fostras de att lära sig att ta ansvar och samarbeta. De får även en förståelse för djurs behov och lär sig vikten av djurhållning.

Trots detta har hästnäringen problem att tas på allvar. Många aktiva företagare inom hästnäringen uppger att de blir bemötta som om det handlar om en hobbyverksamhet, i till exempel kontakter med banker och försäkringsbolag.

För oss kristdemokrater är hästnäringen en av de viktigaste framtidsnäringarna på landsbygden. Här finns en utvecklingspotential, inte minst när det gäller turismen. Satsningar på hästnäringen gör att många vill bo kvar på landsbygden och andra vill flytta dit. Därför bör ridsporten bli avdragsgill när den bedrivs i motionssyfte och är en friskvårdsförmån som bekostas av arbetsgivaren.

Föreningsdrivna ridskolor bör vara helt befriade från moms, precis som annan fritidsverksamhet. Det skulle gynna framförallt flickors idrottande. Hästar är en källa till glädje och avkoppling för oss alla och viktiga för vårt fysiska och mentala välbefinnande. För oss kristdemokrater är det viktigt att hästnäringen får de villkor som ger de bästa möjliga förutsättningarna för att fler ska få del av detta.

Torsten Lindström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons