Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ridsportförbundet: Vi vill se fortsatt kommunal satsning

Annons

Idag träffas folkpartister från hela landet i Västerås för att bland annat diskutera kommunernas engagemang i idrotten. Vi från Ridsportförbundet vill ställa tre frågor som vi hoppas ska belysas och diskuteras under punkten "Hur lyfter Folkpartiet idrottsfrågorna i kommunerna?".

Under 1970-talet satsade kommunerna stort på att bygga anläggningar för ridsport. Många av dessa är nu i ganska dåligt i skick, saknar serviceutrymmen etcetera.

Hur vill ni säkerställa att det i framtiden finns väl fungerande anläggningar i alla kommuner för dem som vill ägna sig åt ridsport?

En ridanläggning är inte bara hästarnas hem. Det är dessutom en välbesökt fritidsgård som är öppen sju dagar i veckan, från tidig morgon till sen kväll för barn och ungdomar i alla åldrar. Men i motsats till de flesta andra fritidsgårdar och sportanläggningar är omklädningsrum - ja till och med toaletter - en lyx som få anläggningar har. Och det är bara ett av många exempel. För att inte sprida allergener är det av väsentlig betydelse att kunna duscha och byta om innan man lämnar stallmiljön och ridanläggningen.

Hur vill ni säkerställa en säker och långsiktig finansiering och tillgång till ridanläggningar till en låg kostnad så att alla som vill ska kunna rida även i framtiden?

Regeringens, både den förra och nuvarande, mycket välkomna satsningar Handslaget och Idrottslyftet har gett bieffekten att vissa kommuner drar ner på sina anslag till idrotten. En bra och väl fungerande verksamhet och anläggning är en förutsättning för att ridskolan ska kunna ta sitt ansvar för god hästhållning, utbildning och säkerhet för barn, ungdomar och hästar.

Hur kommer ni att arbeta för att de statliga och kommunala anslagen och satsningarna på idrott, sport och anläggningar fördelas lika mellan vad som traditionellt kallas pojk- och flickidrotter?

Ridsport är världens mest jämlika sport. Det är den enda olympiska gren där män och kvinnor i olika åldrar tävlar mot varandra på lika villkor. Enligt Kommunförbundet satsas endast en tredjedel, 35 procent, på kvinnorna när kommuner gör satsningar inom ramen för idrott. Inom de 35 procenten ryms fler idrotter än bara ridsport.

Vi vill se en fortsatt satsning på ridsport och ridanläggningar i våra kommuner. Den svenska ridskolan med sitt upplägg och sin verksamhet är unik. Den fyller en funktion både som utbildningsanläggning, samlingsplats och fritidsgård för barn, ungdomar och ridsportintresserade. Ridsporten och stallmiljön fostrar ungdomar i ansvarstagande och demokrati, och här skapas framtidens ledare visar en forskningsrapport så sent som förra året.

Samvaron med häst är också väldokumenterat bra för både kropp och själ.

Helena Carlsson

ordförande

Svenska ridsportförbundets

centrala ungdomssektion,

ledamot av Svenska Ridsportförbundets förbundsstyrelse

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons