Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rika kan leva med hiv - fattiga dör i aids

Förra året levde över 33 miljoner människor i världen med hiv, enligt UNAIDS och världshälsoorganisationen WHO. 95 procent av dem lever i världens fattiga länder. 6 800 personer smittas varje dag av viruset, och 5 700 dör dagligen i aids - framför allt för att samhället inte arbetat förebyggande och för att de inte fått tillgång till hiv-mediciner och rätt sjukvård.

Annons

I den rika världen kan man leva med hiv - i den fattiga dör man i aids. Detta är en ständigt pågående katastrof som hårdast drabbar de människor som redan lever i fattigdom. Men det behöver inte vara så - det finns hiv-mediciner som gör det möjligt att leva ett långt liv. Med ett bättre politiskt handlingsutrymme kan fattiga länder satsa pengar på sjukvård och tillgång till mediciner för de människor som är hiv-positiva eller har utvecklat aids. I denna fråga gör Diakonia gemensam sak med flera av våra 400 samarbetspartner runtom i världen. De gör allt som står i deras makt för att stoppa epidemin och förbättra situationen för hivsmittade och aidssjuka människor.

Sverige kan som medlem i världshandelsorganisationen WTO göra mer för att se till att alltför strikta patentregler inte står i vägen för fattiga människors tillgång till livsviktiga mediciner. Liksom läkemedel är tillgången till sjukvård i fattiga länder viktig för att göra det möjligt att leva med viruset. Men tunga institutioner som Världsbanken och Internationella valutafonden (IMF) ställer krav på fattiga länder att dra ner på sjukvårdsbudgeten för att minska de offentliga utgifterna, vilket drabbar de som smittats av hiv eller har utvecklat aids. Sverige är medlem i Världsbanken och IMF och kan påverka de institutionerna så att det förs en politik som leder till fattigdomsbekämpning och rättvisa.

När svenska politiker väljer att inte agera i WTO, Världsbanken eller IMF är det medborgarnas uppgift att påminna dem om vilka värderingar som måste gälla - i medmänsklighetens namn. Det krävs en stark opinion, och det är du och jag! Vi kan påverka våra politiker så att de agerar för en bättre politik för dem som lever med hiv/aids.

Opinionen och engagemanget kan kanaliseras via organisationer som Diakonia, lokala församlingar, föreningar, och i relation med lokala och nationella politiker som vi som röstberättigade kan välja. Hur gör vi då detta konkret? Diakonias mandat är att arbeta för att de mest utsatta människornas liv ska bli bättre.

Därför har vi bestämt att vi under 2008 ska fokusera på frågan om hur hiv/aids-epidemin kan stoppas. Under helgen kommer Diakonia tillsammans med Ansgarsförsamlingen i Västerås lyfta frågan om vad vi kan göra tillsammans för att förbättra livet för fattiga som drabbats av hiv/aids. Med en verklig folkfest vill Diakonia och Ansgarsförsamlingen sprida information och skapa engagemang för den här mycket viktiga frågan. Om vi gör detta tillsammans blir det möjligt att stoppa det lidande hiv/aids-epidemin orsakar!

Per-Olof Svärdhagen

pastor, Ansgarsförsamlingen

Bo Forsberg

generalsekreterare Diakonia

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons