Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsledamot (S): Jobb före klassklyftor!

Nu tillåts krisen göda klassklyftorna, till skillnad från 1990-talskrisen då alla fick det ­sämre. Nu har de med jobb fått skatte­lättnader men inte de utan jobb. De arbetslösa har dessutom fått sänkta ersättnings­nivåer. Allt fler står utan a-kassa och upptäcker att de tvingas leva på socialbidrag.

Annons

Regeringens politik gör att det går sämre för Sverige. Arbetslösheten ökar nästan dubbelt så snabbt i Sverige som i EU. Vi har nu den näst högsta ungdomsarbetslösheten i Europa, på över 25 procent.

Tusentals människor varslas om uppsägning, företag drar ned på verksamheten, en del går i konkurs. Kommuner och landsting tvingas med i varselvågen när skatteintäkterna viker och kostnaderna för socialbidrag ökar. Jobbkrisen blir en kvalitetskris i välfärden; med större barngrupper i förskolan, större klasser i skolan och mindre personal inom sjukvård och äldreomsorg.

Enligt Arbetsförmedlingen beräknas sysselsättningen falla med mer än en kvarts miljon fram över valåret 2010. Det betyder att över en halv miljon är arbetslösa vid samma tidpunkt. 500 000 människor med drömmar och förhoppningar samt obetalda räkningar och pengar som inte räcker till.

Nu behövs en politik som sätter jobben först, före stora skattesänkningar som vi lånar till. Det finns ingen mirakelkur för Sverige, men investeringar i utbildning är investeringar i människor, företag och regioner som tillsammans kan ta Sverige ut krisen. Sverige förtjänar en regering som vet vad rättvisa och solidaritet betyder. Framför allt krävs en ledning med högre ambitioner än att luta sig tillbaka med armarna i kors och kalla situationen ”ett skitår”.

När vi socialdemokrater påpekade det allvarliga ekonomiska läget kallades vi dysterkvistar. Redan i november 2008 presenterade vi ett stimulanspaket för att ta Sverige ur krisen. I februari lade vi förslag om drygt 100 000 nya jobb och utbildningsplatser. Nu föreslår vi jobb till unga, tillskott till kommuner och landsting och investeringar i ombyggnader av hyreshus med ett utvidgat ROT-avdrag.

Vi föreslår 29 nya platser i yrkesvux utöver regeringens förslag till Västerås. Totalt för Västmanland föreslår vi en utökning med 90 nya platser i yrkesvux. Till detta ska läggas 100 platser i KY-utbildning, 75 högskoleplatser och 450 platser i kvalificerad arbetsmarknadsutbildning i Västmanland. Sammanlagt får 715 personer i vårt län möjlighet att utvecklas för en förändrad arbetsmarknad –  istället för att gå i en passiv arbetslöshet.

Därutöver föreslår vi en ekonomisk förstärkning för Västmanlands läns landsting om 42 miljoner kronor för 2009. Det kan omsättas i 125 jobb. För 2010 föreslår vi

83 miljoner kronor, vilket motsvarar 250 jobb. För Västerås betyder de socialdemokratiska förslagen för att möta krisen en förstärkning med 51 miljoner kronor för innevarande år, motsvarande 153 jobb. För 2010 är summan 102 miljoner kronor eller 306 jobb.

Vi räknar med att våra satsningar ska leda till sammanlagt 117 000 nya jobb i Sverige. På det sättet kan vi i praktisk handling visa att Sverige kan bättre. Vi vill ge Sverige en framtid som inkluderar alla människor – inte bara några. Vi vill sätta jobben först – före skattesänkningar och klasspolitik.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons