Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsledamöter: Alliansen styr skutan bort från krisen

I måndags presenterade finansminister ­Anders Borg regeringens budgetproposition för 2010. Vi ser på budgeten och framtiden med tillförsikt.

Annons

Finanskrisen har drabbat Sverige hårt, men nu ser vi ljuset i tunneln och i skenet av detta har alternativen i svensk politik aldrig varit tydligare:

Arbetslinjen ligger fast. Vi ska tillsammans jobba Sverige ur den värsta krisen sedan 1930-talet. Det är avgörande för sysselsättningen att det lönar sig mer att arbeta än att inte arbeta. Vi går därför vidare med jobbskatteavdraget, som snart innebär att en vanlig löntagare har fått en hel månadslön extra per år att röra sig med.

Vänstertrojkan vill i stället höja alla bidrag i samhället, för att påså sätt få större inflytande över människors liv. För att finansiera detta vill de kraftigt höja skatten för alla vanliga löntagare, men med hur många tusen kronor vill de inte avslöja.

Vi höjer studenternas studiemedel med 430 kronor per månad och fribeloppet med 30 000 kronor per år. Vänstertrojkan höjde inte studiemedlen alls under sina tolv år vid makten.

Vi har redan höjt grundavdraget för pensionärer. Nu sänker vi skatten för dem, totalt med 3,5 miljarder kronor. Vänstertrojkan sänkte inte pensionärernas skatt när de satt vid makten.

Vi höjer statsbidragen till kommuner och landsting med ytterligare tio miljarder kronor 2010, utöver de sju miljarder som tidigare utlovats. Detta är en unik satsning, som kommer att rädda många jobb.

Vi satsar 1,5 miljarder på infrastruktur.

Vi ser en framtid där miljövänliga bilar spelar en stor roll. Vänstertrojkan är emot bilismen och vill inte genomföra nödvändiga satsningar som Förbifart Stockholm.

Vi satsar 6,1 miljarder på 54 000 platser i arbetsmarknadspolitiska åtgärder, 10 000 platser på högskolan, 10 000 på Komvux och 3 000 på yrkeshögskolan.

Vi sänker egenavgifterna för företagare med 5 procentenheter, men maximalt med 10 000 kronor per år. Vi erbjuder dessutom företagarna ett högkostnadsskydd för sjuklön och en arbetslöshetsförsäkring. Äntligen ska det bli möjligt för många att verka som företagare i Sverige!

Vi tolererar inte brott. Vi skjuter därför till fyra miljarder till polisen, åklagarväsendet, domstolarna och kriminalvården. Målet om 20 000 poliser år 2010 kommer att uppnås. Under trojkans styre hade Sverige tusentals färre poliser, färre brott klarades upp och straffen för grova våldsbrott var mycket lägre.

Arbetslinjen står mot bidragslinjen, miljöinriktad infrastruktur står mot bilförakt, våra satsningar på kunskapsskolan står mot en likriktad läxlös utbildningspolitik, ett vänligt företagarklimat står mot oförmåga att förstå företagandets villkor, och krafttag mot brotten står mot bristande satsningar på tryggheten.

Om ett år är det du som bestämmer vilket alternativ som segrar.

Jessica Polfjärd (M)

Staffan Anger (M)

Agneta Berliner (FP)

Jörgen Johansson (C)

riksdagsledamöter för Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons