Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsledamöter: En federation med Örebro universitet är fel väg för Mälardalens högskola

Annons

Idag, torsdag, ska styrelsen för Mälardalens högskola diskutera en eventuell federation med Örebro universitet efter att planerna på en fullskalig sammanslagning skrotats under våren.

Federation som styrelseform kan förvisso vara ett alternativ för Mälardalens högskola. Vi ifrågasätter dock starkt om en federation med endast Örebro är något som kommer att gynna Mälardalens högskola i det långa loppet, särskilt som vi inte sett något som tyder på att man seriöst övervägt andra alternativ.

Det är svårt att undgå känslan att den högskoleledning som motvilligt fick inse att det helt saknades stöd för ett sammangående mellan Mälardalen och Örebro nu plockar upp denna idé som en form av "sammanslagning light" utan hänsyn tagen till en stark oppostion i Västmanland, Sörmland och dess näringsliv.

Mälardalens högskola är redan idag ett mycket bra lärosäte med kvalificerad spetsforskning som vi naturligtvis vill värna och utveckla.

På sin blogg ställer rektorn för Mälardalens högskola, Ingegerd Palmér, frågan:

"Ska dagens högskolecampus fungera som 'farmarlag' till de stora universiteten med i huvudsak kandidatutbildningar?"

Vårt svar på detta är ett klart nej. Det måste finnas utrymme för generösa forskningsanslag även till mindre, gärna specialiserade, högskolor med god akademisk nivå. Här har också staten och regeringen ett viktigt ansvar för att se till att så blir fallet. Vi måste bidra till att skaffa kreativa forskningsmiljöer oavsett skolornas storlek.

Mälardalens högskola har haft stora framgångar med att skapa en högkvalitativ grundutbildning med fokus på teknik, entreprenörskap och kreativitet. Mälardalens högskola har all anledning att vara stolt över att en högre andel av deras studenter väljer att starta egna bolag efter examen än någon annanstans i landet och att man lyckats få till stånd fruktbara samarbeten även med det regionala näringslivet.

Vägen framåt för Mälardalens högskola måste rimligen vara att slå vakt om de områden där man redan idag är stark och

vidareutveckla dessa.

En sammanslagning med Örebro bedömdes som olämplig just eftersom det

inte skulle gagna en sådan utveckling utan istället skapa ett lärosäte med bredd och storlek men utan fokus på spetskompetens, kreativitet och innovation.

Ett beslut av denna storlek och betydelse borde som ett absolut minimum inte fattas utan stödet från en enhällig styrelse. Vi hoppas att styrelsen vid Mälardalens högskola inte fattar några förhastade beslut i denna fråga.

Att istället utreda alternativa federationer och samarbeten, tror vi långsiktigt är en bättre väg att gå.

Staffan Anger (m)

Agneta Berliner (fp)

Jörgen Johansson (c)

Jessica Polfjärd (m)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons