Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsledamöter: Högskolan har makt att forma sin egen framtid

Nyligen presenterade regeringen två reformer som är kärnan i Alliansens högskole-politik. Genom att premiera kvalitet och akademisk frihet ger vi förutsättningarna för bland andra Mälardalens högskola att mäta sig i en allt hårdare internationell konkurrens.

Annons

I dag är det inte bara de svenska lärosätena som konkurrerar med varandra; hela världen har utvecklats till en global utbildningsmarknad. Då gäller det att bli ännu bättre på att profilera sig för att inte försvinna.

Nu utser lärosätena i praktiken sina styrelser själva, forskarinflytandet i Vetenskapsrådet har stärkts, den fria grundforskningen har fått utökade resurser och de fria forskningsstiftelserna har återupprättats. Högskolorna får möjlighet att forma sin egen framtid.

Enligt Ingegerd Palmér, rektor för Mälardalens högskola, försämrar regeringens politik Högskolans möjlighet att konkurrera. Vi menar att Mälardalens högskola redan har visat att de kan konkurrera genom att de framgångsrikt har fått in externa medel. Vilket är precis ett av de kriterier som premieras extra av regeringen. Rädslan att förlora forskningspengar för att de externa medlen minskar, är också märklig när vi haft en djup ekonomisk kris där Mälardalens högskola fortsatt är framgångsrik avseende externa medel. Kanske tror vi riksdagsledamöter mer på Högskolans kompetenta medarbetare, forskare och studenter än vad Högskolans egen rektor gör?

Forskningsanslagen ökas med 5 miljarder kronor med successiv upptrappning under 2009-2012. Av dessa går 1,8 miljarder till strategiska satsningar där Sverige har eller har möjlighet att få forskning av högsta internationella klass. Mälardalens högskola har varit framgångsrik även gällande de strategiska satsningarna där man, till skillnad från många andra mindre lärosäten, är delägare i en av de forskningsmiljöer som fått pengar.

Mälardalens högskola har all anledning att vara stolt över den höga andel studenter som väljer att starta egna bolag efter examen och över de fruktbara samarbetena med det regionala näringslivet. Högskolan är ett lärosäte med kvalificerad spetsforskning som starkt bidrar till tillväxt i regionen, vilket vi på olika sätt har försökt värna. Bland annat genom dialog med högskolans rektor. Detta avser vi fortsätta med och träffar i veckan Ingegerd Palmér för att diskutera hur vi ytterligare kan bidra till Högskolans utveckling.

Forskningsresurserna ska avgöras genom ett nationellt utvärderingssystem som premierar bra forskning, oavsett om den bedrivs på en högskola eller ett universitet. Och vi tror på Mälardalens högskola med dess fokus på teknik, entreprenörskap och kreativa forskningsmiljöer.

Jessica Polfjärd (M)

Staffan Anger (M)

Jörgen Johansson (C)

riksdagsledamöter för Västmanlands län

Agneta Berliner (FP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons