Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsledamöter: Hur ska sossarna ha det, egentligen?

Annons

Minns ni hösten 2001? Med pukor och trumpeter, jubel och presskonferenser införde den dåvarande s-regeringen med stöd av vänsterpartiet och miljöpartiet avdragsrätt för avgiften till fackförening (25 procent) och avdrag för avgift till

arbetslöshetskassa (40 procent av avgiften). Motivet var det vanliga: Ökad rättvisa. Reformen trädde i kraft den 1 januari 2002, lustigt nog ett valår.

Den som nu letar i socialdemokraternas eller miljöpartiets ekonomiska riksdagsmotioner hittar inte ett ord om detta avdrag, inte en siffra. Båda partierna har avstått från att upprepa kravet på särbehandling av medlemsavgifter till facket och arbetslöshetskassan. Vänsterpartiet, som alltid har råd med nästan allt eftersom partiet är världsmästare i skattehöjning, står däremot kvar vid avdragsrätten. För de enskildas skull? Eller för att den borttagna avdragsrätten gjort det svårare för fackföreningarna att rekrytera medlemmar? frågar vi oss.

Socialdemokraterna har hamnat i en valsituation: Ska jobbskatteavdraget behållas - det avdrag på skatten som gynnar arbete och inte bidragsmottagande? Eller ska fackföreningsavdraget återinföras? Nu accepterar socialdemokraterna motvilligt det första steget, värt ungefär 40 miljarder kronor i verkliga skattesänkningar.

Däremot säger socialdemokraterna nej till det förhöjda jobbskatteavdraget som sänker skatterna ytterligare 2008 för främst låg- och medelinkomsttagare, och som regeringen nu

genomför. Socialdemokraterna har också klargjort att den halverade arbetsgivaravgiften för ungdomar (18-25 år) ska bort. Denna sänkning som ger unga jobb och som redan nu ger Västmanlands kommuner och landsting en kostnadssänkning om 43 miljoner kronor. Ungdomsarbetslösheten ska ner, men de åtgärder som gör att ungdomar anställs tas bort.

Jobbskatteavdraget från 2007 får finnas kvar, medan det för 2008 avvisas. Avdragsrätten fick vara kvar 2007, men avskaffas 2008. Stora facksvängen (s) är ett faktum. Snurreruntpolitik.

Agneta Berliner (fp)

Jessica Polfjärd (m)

Jörgen Johansson (c)

ledamöter av riksdagens skatteutskott

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons