Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsledamöter: Idag får vi en ny äktenskapslagstiftning!

Idag tar Sveriges riksdag ett historiskt beslut: En persons kön ska inte längre ha betydelse för möjligheten att gifta sig.

Annons

Från och med den 1 maj kommer begreppet äktenskap även att omfatta par av samma kön. Äktenskapsbalken och andra författningar som angår makar görs könsneutrala.

Lagen om registrerat partnerskap upphävs. Ett par som har ingått partnerskap kan gifta sig antingen genom vigsel eller genom att anmäla sig till Skattemyndigheten. De som inte vill gifta sig kan välja att behålla partnerskapet.

Angående själva vigselfrågorna beslutas följande:

Det ska det även i fortsättningen vara möjligt att i undantagsfall förordna en vigselförrättare för ett enstaka tillfälle.

Det nuvarande systemet med valfrihet mellan vigsel inom trossamfund och borgerlig vigsel behålls.

Kravet på tillstånd för trossamfund att förrätta vigslar ska även omfatta Svenska kyrkan. Den nu gällande ordningen att trossamfundens vigselförrättare inte är skyldiga att förrätta vigsel klargörs i lag.

Beträffande borgerliga vigslar är det endast personer som är villiga att viga såväl en kvinna och en man som två personer av samma kön som bör komma i fråga för uppdraget som borgerlig vigselförrättare.

Svenska domstolar ska ha en möjlighet att även i undantagsfall pröva en ansökan om äktenskapsskillnad även om anknytningen är svag. Lagfarna domare i tingsrätt ska inte längre ha några vigseluppdrag.

Det här riksdagsbeslutet inskränker inte friheten för någon, men det ökar friheten för många. Det innebär inte något tvång för vare sig samfunden, präster eller enskilda vigselförrättare, och det stänger inte ute par av samma kön från kyrklig vigsel. Den frågan överlämnas till samfunden och Svenska kyrkan att hantera.

Vi i Sverige har anledning att vara stolta över att vi idag genom detta beslut bejakar frihet, tolerans och respekt för varandra. Och framför allt bejakar vi så klart kärleken människor emellan!

Jessica Polfjärd (M)

Staffan Anger (M)

Agneta Berliner (FP)

Jörgen Johansson (C)

Kent Persson (V)

riksdagsledamöter för Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons