Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsledamöter (M): Äntligen har ­ vi fått ägarlägenheter i Sverige!

Den 1 maj började nya regler att gälla och Allians för Sverige inför en ny boendeform som redan finns i övriga världen. Snart kan man äga, hyra, nyttja genom bostadsrätt ­eller bo i kooperativ oberoende av om ­huset man bor i är ett flerfamiljshus eller ett småhus.

Annons

Ägarlägenheter innebär att man äger sitt boende direkt, och kan regelmässigt bäst jämföras med småhus. De boende får full förfoganderätt över sin bostad. Dessutom stimuleras byggandet då reglerna till en början enbart omfattar nyproduktion. Man kan alltså inte omvandla befintliga bostäder till ägarlägenheter.

Frågan om ägarlägenheter diskuterades första gången i Sveriges riksdag på 1880-talet. Därefter har frågan varit uppe till debatt med jämna mellanrum. Man kan lugnt konstatera att resan varit lång men att reglerna nu är på plats och flera byggföretag står redo att bygga.

Oppositionen med Socialdemokraterna i spetsen har stora svårigheter med att förklara sitt motstånd. Å ena sidan säger man att ägarlägenheter enbart marginellt bidrar till ökat byggande, men å andra sidan är det positivt att människor kan äga sitt eget boende. Borde de inte välkomna varje nybyggnation och varje möjlighet till mer egenmakt?

Vidare anser Socialdemokraterna att stora grupper riskerar ett otryggt boende, men vän av ordningen undrar vilka stora grupper de menar. Socialdemokraterna anser ju att det inte kommer att byggas särskilt många ägarlägenheter.

Vi välkomnar självklart konstruktiv kritik men ibland måste det gå att kräva raka svar, oppositionen måste helt enkelt bestämma sig. Mellan raderna kan man utläsa att Socialdemokraterna är motståndare till ägarlägenheter på grund av att det finns för få hyresrätter. Det är enkelspårigt och löser inga problem.

Mot den bakgrunden bör Socialdemokraterna uppmärksammas på att grundproblemet inte enbart handlar om hyresrätter – problemet är större. Det har under många år byggts för lite, och därför är ägarlägenheterna ett välkommet tillskott, hur litet eller stort det än blir.

För boende i en ägarlägenhet finns fördelar, bland annat får man betydligt större frihet att göra ombyggnationer och hyra ut sin lägenhet. Därutöver får man sälja till vem man vill.

Det väsentliga är att vi nu får en mer komplett bostadsmarknad. Hur sedan människor väljer att bo är upp till dem, inte till oss i riksdagen. Människors eget val är det som ska gälla.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons