Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsledamöter (M): Det är upprustning av välfärden som pågår

Annons

Den felaktiga myten om en nedmontering av välfärden späds på så gott som dag-ligen från de rödgröna. Men hur är det egentligen?

En undersökning av Statistiska centralbyråns siffror, gjord av tidningen Dagens Samhälle, visar precis det motsatta. Antalet anställda i välfärdssektorn har ökat med 120 000 mellan år 2000 och 2008, varav 70 000 i privata företag och 50 000 i offentliga företag.

Dessutom konstateras det att privata välfärdsföretag både arbetar effektivare och är lönsammare än offentliga dito. Denna positiva utveckling hade varit omöjlig utan alliansregeringen.

När de rödgröna då talar om en nedmontering verkar det snarare handla om att det offentliga inte längre är ensam utförare i välfärdssektorn. Staten bestämmer alltså inte längre vilken skola barnen går på eller vilken vårdcentral man går till. Anställda inom välfärdssektorn har numera fler än en arbetsgivare att välja emellan. Det går dessutom att starta eget företag inom välfärdssektorn.

Statens monopol som vårdgivare, utbildningscentral och barnuppfostrare är förbi. Det är detta som de rödgröna motsätter sig. Därmed motsätter de sig också tanken på att människor vet bättre än politiker vilken förskola, äldre-boende eller vårdcentral som passar just den enskilde, en tankegång som påminner om omyndigförklarande.

Människor kan och bör välja vårdgivare, skola, äldreboende och dagis i större utsträckning. Undersökningen från Dagens Samhälle visar att antalet anställda i skola, vård och omsorg har ökat markant, effektiviteten och lönsamheten har förbättrats.

Med andra ord ökar kvaliteten i välfärdens verksamheter, anställda kan välja arbetsgivare eller starta eget och människor kan själva välja det alternativ som passar just dem bäst.

Nedmontering? En upprustning och utveckling av välfärden efter flera decenniers förfall, snarare.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons