Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsledamöter (M): Det finns bara ett regeringsalternativ

Annons

Som ett svar på Alliansens samarbete talar nu de tre oppositionspartierna om att redovisa ett gemensamt vänsteralternativ. Socialdemokraterna överger nu sin princip om att möta väljarna på egen hand och tillsammans ska de tre nu söka stöd hos väljarna, såväl nationellt som lokalt.

Vi har därför låtit riksdagens utredningstjänst analysera effekterna av oppositionspartiernas sammantagna ekonomiska politik. Vi kan se en närmast förbluffande oenighet på område efter område. Rapporten reser frågan om oppositionspartierna över huvud taget kommer att kunna enas inför valen 2010.

Det enda de tre partierna tycks vara överens om är att det ska göras mindre lönsamt att arbeta. Alla som tjänar mer än 19 900 kronor kan förvänta sig höjd skatt. Med hur mycket återstår att se.

Förslagen drabbar särskilt män som grupp, människor som åldersmässigt befinner sig "mitt i livet" samt de som bor i förortskommuner, pendlingskommuner, större städer och storstäder. Västerås drabbas hårt. Omkring 900 varaktiga arbetstillfällen skulle på sikt försvinna.

Oppositionspartierna är emellertid varken överens om vilka skatter som ska höjas eller hur mycket skatterna ska höjas. Ska exempelvis en sjuksköterska på Centrallasarettet i Västerås få 400 kronor i höjd skatt varje år, som Miljöpartiet föreslår, eller blir skattehöjningen närmare 3 000 kronor som Socialdemokraterna vill, eller ska sjuksköterskan bli av med nära 7 000 kronor per år, som Vänsterpartiet föreslår? Hur påverkas kommunens gymnasielärare? Något samlat skatte- och utgiftsförslag finns helt enkelt inte.

Oppositionspartiernas oenighet manifesteras på område efter område. Vad gäller punktskatter (främst på bensin och energi) föreslår Socialdemokraterna en höjning med 2 731 miljoner åren 2009-2011, medan Vänsterpartiet vill sänka punktskatter med 3 080 miljoner. Miljöpartiet i sin tur föreslår en chockhöjning med hela 60 360 miljoner under samma period.

Vänsterpartiet avvisar regeringens jobbskatteavdrag, som ger alla som arbetar 1 000-1 500 kronor mer i månaden. Socialdemokraterna vill däremot behålla steg ett och 0,91 procent av steg två, men inte steg tre. Miljöpartiet accepterar hela jobbskatteavdraget, men med en avtrappning på inkomster över 30 000 kronor i månaden.

Det är lätt att både säga och skriva ordet "samarbete", men det är betydligt svårare att i praktiken utveckla en gemensam politik nationellt och lokalt. Därför är det svårt att se hur oppositionspartierna ska kunna komma överens om en gemensam ekonomisk politik.

I stället ser vi nu hur Allians för Sverige för en långsiktigt ansvarsfull politik, som tillåter extra tillskott till landets kommuner i hårda tider. För oss västmanlänningar handlar det om närmare en halv miljard kronor de kommande tre åren. Enbart Västerås kommunkassa förstärks med drygt 71 miljoner kronor nästa år. Slutsatsen blir att det även i fortsättningen enbart finns ett trovärdigt regeringsunderlag: Allians för Sverige.

Staffan Anger

riksdagsledamot för Västmanland, näringsutskottet

Jessica Polfjärd

riksdagsledamot för Västmanland, skatteutskottet Anna Lilliehöök

riksdagsledamot för Stockholms kommun,

ledamot av finansutskottet med ansvar för kommunala frågor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons