Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsledamöter (M): Miljöpartiets politik är orealistisk

Annons
Går inte ihop. Det vore intressant med en redogörelse för hur elförsörjningen ska ordnas till industrin, hushållen och en växande elbilsflotta när MP samtidigt vill snabbavveckla kärnkraften, skriver debattörerna.

Det går en tydlig skiljelinje mellan de två olika regeringsalternativen om hur Sverige ska se ut i framtiden. Inte minst är synen på ansvar för hur jobben ska bli fler och statsfinanserna förbli solida.

Alternativet till Alliansens vision om full sysselsättning är den samlade vänsteroppositionens idé om ett Sverige där färre arbetar mindre tid. Men sanningen är att desto färre som jobbar ju sämre blir förutsättningarna för nödvändiga klimat- och välfärdsinvesteringar.

Miljöpartiet tycks till följd av rådande mediahausse kring Maria Wetterstrand ha undgått sakpolitisk granskning. Tidigare har partiet tillsammans med de två andra partierna på vänsterflanken emellertid gett gemensamt besked om att vårdbiträden, vaktmästare, storkökspersonal och lastbilschaufförer kommer få rejält höjda skatter, samt att alla arbetande ungdomar under 26 år kommer att straffbeskattas via den rödgröna fördubblade arbetsgivaravgiften.

Hittills har varken Miljöpartiet eller de andra vänsterpartierna levererat några nya svar på hur jobben ska bli fler. Däremot har de lyckats presentera en lång löfteskatalog, fast utan att ange varken kostnader eller tillräcklig finansiering.

Den samlade vänstern vill dock snabbavveckla kärnkraften, höja bensinpriset med två kronor litern genom olika skattehöjningar, återinföra fastighetsskatten, höja arbetsgivaravgifter för unga under 26 år, avskaffa betyg i grundskolan, avskaffa militärt försvar på sikt, avskaffa livstidsstraff för mord, samt minska den generella arbetstiden till sex timmar per dag.

Opinionsinstitutet Sifo gjorde nyligen en undersökning där det framgår att 76 procent av svenska folket tycker det är dåligt att höja skatterna för låg- och medelinkomsttagare. Knappt var tredje vill lägga ner kärnkraftverken i Sverige. Hela 81 procent vänder sig emot att betygen i grundskolan ska avskaffas och så mycket som 84 procent är negativa till vänsterns föreslagna höjning på två kronor av bensinskatten. I samma undersökning fastställdes också att så många som 84 procent av svenskarna uppskattar att det blivit billigare att anställa unga.

I en av Sveriges största dagstidningar har Miljöpartiet jämförts med musikvärldens ”one hit wonder”, det vill säga en artist med flera låtar på repertoaren fast känd för bara en enda. Lite som Anna Books A-B-C. Enligt både Ekot och Sifo är Miljöpartiet framträdande inom miljö och klimat, medan inte ens deras egna sympatisörer anser att partiet är vassast när det gäller någon annan sakfråga.

Vidare konstaterar Novus Opinion att ”Miljöpartiet har en tunn sakpolitisk profil och att partiets goda siffror vilar på en smal bas av miljö/klimat/energi”. Det är nämligen så pass att knappt 2 procent anser att partiet har bäst politik vad gäller arbetslöshet, sjukvård och Sveriges ekonomi.

Således finns en tydligt bristande entusiasm inför den jobbpolitik som Miljöpartiet förespråkar. Nu har partiet dessutom övergett idén om grön skatteväxling i form av höjd skatt på utsläpp och energi i kombination med sänkt skatt på arbete för att helhjärtat anförtro sig till röda skattehöjningar. Ett tydligt exempel på detta är att Miljöpartiet föreslår 41 miljarder kronor i skattehöjningar för 2012, vilket är nästan dubbelt så mycket som Socialdemokraterna.

Hur Miljöpartiets föreslagna politik främjar företagsamhet och utbildning samt skapar förutsättningar för nya jobb är svar som språkrören och deras lokala representanter är väljarna skyldiga före valet den 19 september.

Och när de ändå är i berättartagen vore det intressant med en redogörelse för hur elförsörjningen ska ordnas till industrin, hushållen och en växande elbilsflotta när de samtidigt vill snabbavveckla kärnkraften – allt medan man i resten av världen bygger ut – och motsätter sig ny vattenkraft, ny teknik för infångning av koldioxid och nya elkablar. Det är helt enkelt orealistiskt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons