Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsledamöter (M): Rymden är inte science fiction

I alla tider har människan fascinerats av rymden. Det är lätt att förstå.

Annons
Uppe i det blå. I Sverige är vi duktiga på rymdområdet, med bland annat flera företag som utvecklat världsledande innovationer som använda av bland annat Nasa. Vår förste astronaut, Christer Fuglesang, tog sina första rymdpromenader 2006.

För oavsett ålder är det lätt att känna storslagenheten då man tittar upp på ett stjärnbestrött himlavalv och den starkt lysande Polstjärnan. Stjärnan som en gång i tiden var navigeringsverktyg för dåtidens sjöfarare.

Rymden hjälper oss fortfarande att navigera. Tack vare GPS-satelliter hittar vi rätt. Men satelliter hjälper oss också att förutse väder, förmedla direktsända nyheter, upptäcka oljeutsläpp och att forska om klimatet med mera. Ja, rymden har gett oss många nya användningsområden.

Sverige utvecklade sin rymdverksamhet i början på 1960-talet och vi är i dag duktiga på området. Vi har internationellt erkända forskare, bygger kostnadseffektiva forskningssatelliter och har dessutom flera entreprenörer och företag som utvecklat världsledande innovationer som används såväl i europeisk rymdverksamhet som av amerikanska Nasa.Detta är naturligtvis en fantastisk utveckling, samtidigt som branschen är relativt okänd för svenskar i allmänhet. Uppmärksamheten och stoltheten var desto större då ”vår egen” astronaut Christer Fuglesang gjorde sina rymdpromenader 40 mil upp i luften.

Vi anser att det är viktigt att kunskapen om rymden som näringsverksamhet ökar. Det här området är inte science fiction. Tvärtom visar exemplen ovan att rymdtekniken är oerhört viktig för samhällsutvecklingen. Dessutom är det ett kunskapsområde som lockar ungdomar att satsa på studier inom områdena teknik, naturvetenskap och miljö. Den är också samhällsekonomiskt intressant. ESA, Europeiska rymdstyrelsen, uppskattar att en satsad krona ger samhället 15 kronor tillbaka i form av ökad tillväxt.

Genom sitt geografiska läge har Sverige stora möjligheter att göra affärer på rymdverksamhet. Vi lockar redan i dag internationella intressenter med rymdbasen Esrange, där obebodda landområden gör det möjligt att göra experiment bland annat med hjälp av obemannade sondraketer. I Esrange finns också omfattande inhämtning av satellitdata och det senaste kommersiella tillskottet kan bli rymdturismen. Där Kiruna planeras bli Europas nya rymdhamn för att skjutsa turister upp till tolv mils höjd. I flygstaden Linköping finns också flera företag som verkar inom området.

Men allt är inte positivt. Mängden rymdskrot ökar, vilket kan ge stora problem på sikt. Det är därför viktigt att Sverige bevakar dessafrågor och att vi är internationellt aktiva på området.

I riksdagen har vi fått upp ögonen för rymdfrågorna. För två år sedan startades ett tvärpolitiskt nätverk, vilket i dag omfattar 50 riksdagsledamöter. Nätverket är framför allt inriktat på att hämta in kunskap. Men genom att vi är många intresserade får vi också en god helhetssyn eftersom frågorna griper in i så många olika politiska sakområden.

Förhoppningsvis gör den bredden också att vi ser till att röja undan eventuella hinder, och i stället kan möjliggöra att denna bransch skjuter iväg med raketfart.

Staffan Anger, riksdagsledamot för Västmanlands län

Betty Malmberg, riksdagsledamot för Östergötlands län, sammankallande för riksdagens nätverk för rymdfrågor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons