Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsledamöter (m): Vår politik åstadkommer vad vi lovat

Annons

Det har sagts att vi enbart har tagit hänsyn till människor som arbetar, liksom att jobbavdraget tillsammans med övriga reformer inte har kommit pensionärerna till del. Vi är medvetna om kritiken, som dock inte alltid är korrekt och vi vill därför bemöta den.

Vi för en seriös politik som tar det ansvar vi axlat genom vårt mandat. Vi har gjort det rätta och börjat med rätt frågor, nämligen genom att skapa tillväxt, vilket leder till ökade pensioner. Det som skiljer vår regering från tidigare är ansvarsfullhet och långsiktighet.

Pensionssystemet är utformat så att pensionsnivån höjs i takt med att genomsnittsinkomsten stiger. En satsning på jobben blir därmed en satsning på de äldre. Sambandet mellan jobben och pensionerna är inte alltid enkelt att förmedla och den tidsförskjutning som finns för pensionshöjningarna gör att många äldre upplevt sig förfördelade. Vi beklagar detta.

Genomsnittssiffrorna för pensionerna nästa år landar på ungefär 4000 kronor och året därpå 6000 kronor, vilket är en markant skillnad från tidigare ökningar som legat på ungefär 2000 kronor årligen. Totalt innebär det 10000 kronor över två år, vilket ungefär är i nivå med löneutvecklingstakten ute i samhället i övrigt. Dessutom har en särskild arbetsgrupp tillsatts, som nu ser över situationen för de med de lägsta pensionerna.

Vår politik är bra för samhället. Med fler i arbete och en stigande medelinkomst får vi en ekonomi som hanterar våra gemensamma välfärdsutmaningar som vården och omsorgen, samtidigt som pensionerna stärks. Det vi vill betona är en sammanhängande politik som faktiskt åstadkommer det som lovats.

Värdet av att exempelvis arbeta har fått en tydligare innebörd när fler människor nu kan leva på sin egen lön. Det har blivit mer lönsamt att arbeta och anställa, vilket tillsammans med regeringens övriga politik gett oss en ekonomi där alla ryms. Vissa vill gå i pension vid 65, andra vill jobba betydligt längre. En rad reformer genomförs nu, bland annat slopas tidigare begränsningar av vilken kommun du tillåts söka äldreomsorg i och den anställde ges rätt att stanna till 67 års ålder. Dessa beslut skall aldrig lämnas till oss politiker. Vår uppgift är att skapa förutsättningar för människor att göra fria val.

Med fler som betalar det gemensamma, skapas ekonomisk trygghet även för de äldre. De välfärdssatsningar som regeringen nu vill göra är ett självklart led i den process för att minska utanförskapet och trygga välfärden. Vårt nya pensionssystem innebär att människor ges möjlighet att själva bestämma om hur pensionspengarna skall placeras. Vår politik flyttar makten över vilken vård och omsorg man vill ha, till där den hör hemma - hos folket.

Jessica Polfjärd

Staffan Anger

riksdagsledamöter för Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons