Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsledamöter (M): Vi talar gärna om jobben

Socialdemokraternas Lars Eriksson vill göra gällande att vi moderater inte tar jobbkrisen på allvar. Allians­regeringens miljardsatsningar på bland annat sänkta arbetsgivaravgifter för den som anställer en ung person beskriver Eriksson som att vi ”helt bortser” från ungdomars svårigheter att ta sig in på arbetsmarknaden.

Annons

Samtidigt vill Erikssons eget parti vill slopa de halverade arbetsgivaravgifterna för ungdomar under 26 år. Det vore klädsamt om Socialdemokraterna ville förklara hur höjda arbetsgivaravgifter ska hjälpa våra ungdomar att få ett jobb.

Varför anstränger sig Socialdemokraterna så mycket för att sätta käppar

i de ekonomiska hjulen som Alliansen genom sin politik håller rullande? Svaret kan bara vara att de vill tillbaka till det bidragssamhälle som de under sina regeringsår lyckats göra så många svenskar beroende av.

Eriksson nöjer sig inte med detta, utan fortsätter om hur vi skulle försöka ”tiga ihjäl” hela jobbkrisen. Det är märkligt, för när vi har besökt länets arbetsförmedlingar, rekryteringsbyråer och företagare för att höra om vilka problem de möter, har ingen hänvisat till något förslag från oppositionen.

Erikssons inlägg innehåller en raljerande beskrivning av oss, ett lösryckt citat från finansminister Anders Borg och skarpa formuleringar. Men med en slutkläm som ”Vi tror helt enkelt att det är bättre med en konstruktiv politik” lämnar han öppet mål för oss.

Vi har frågat Socialdemokraterna om och om igen hur deras jobbskapande politik ser ut. Varje gång får vi svar som berättar hur miljarder ska satsas på än det enda, än det andra. Det vore minst sagt uppfriskande om de ville visa på en modell för hur de pengar de är så snabba att spendera ska komma in.

Vi vet att de vill höja skatterna för alla i samhället och därmed gräva djupa hål i människors plånböcker, men med hur mycket vill de höja dem? Vilka kommer att drabbas värst? De unga? Pensionärerna? Alla som jobbar?

Det enda korrekta vi finner i Erikssons resonemang är beskrivningen att vi har prioriterat sänkt skatt på arbete. Detta har enligt en samlad expertis gjort det möjligt för fler människor att kunna leva på sin lön, utan bidrag. Numera vill Socialdemokraterna behålla nästan hela Alliansens jobbskatteavdrag. Är det vad som menas med er så kallade ”konstruktiva politik”?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons