Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsledamöter (M): Vilken vänsterko(a)llision!

Annons

Vi vet att koalition inte stavas "koallision", men vi kunde inte låta bli. För visst är det en väldig röra som har proklamerats för det svenska folket? En oenig samling, som knappast skulle vara bra i regeringsställning eller som kommunala företrädare, riskerar att få ansvaret för Västerås och Sverige efter valet 2010.

Låt oss ta en närmare titt på tre huvudfrågor som kommer att vålla vårt samhälle stora problem om vänsterpakten får makten:

1. Försvarspolitiken: Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är oense om anslagsnivån för förbandsverksamheten, internationella insatser, kostnaderna för materielförsörjningen samt synen på export av försvarsmateriel. Vänsterpartiet vill minska resurser till internationella insatser och vill spara fyra miljarder till och med 2011. Miljöpartiet vill fortsätta prioritera internationella insatser men skrota ubåtsvapnet och nästa generations Jas. Totalt vill de spara åtta miljarder kronor till och med 2011. Socialdemokraterna vill spara fem miljarder till och med 2011 (alltså mer än Vänsterpartiet!), och de vill avsluta Sveriges militära insats i Kosovo.

Alliansen har ökat anslaget till internationella insatser. Sverige bidrar bland annat till uppbyggnaden av ett fredligt och demokratiskt Afghanistan och Kosovo. På hemmaplan håller Alliansen på att skapa ett flexibelt insatsförsvar med ökad försvarsförmåga, redo att kunna skydda svenska intressen såväl i Sverige som i vårt närområde.

2. Skattepolitiken: Vänsterpartiet vill kraftigt höja arbetsgivaravgifterna och skatterna för dem som tjänar över 17 000 kronor i månaden. Miljöpartiet vill inte höja inkomstskatterna för dem som tjänar under 30 000 kronor, men de vill kraftigt höja skatten på bensin och energi, vilket skulle slå hårt mot landsbygden. Socialdemokraterna vill höja inkomstskatterna, återinföra förmögenhetsskatten och införa en extra fastighetsskatt.

Den samlade borgerliga Alliansen har infört jobbskatteavdraget, som för en vanlig löntagare innebär cirka 1 500 kronor extra i plånboken varje månad. Det är numera lönsammare att arbeta.

3. Skolpolitiken: Under årets första partiledardebatt ställde Folkpartiets Jan Björklund en fråga till vänsterkartellen: "Vad händer med skolan om ni vinner valet? Blir det fortsatt fokus på kunskapspolitiken som vi har inlett - eller blir det en återgång till flumskolepolitik?"

Han fick inget svar. De rödgröna har vitt skilda uppfattningar på skolans område. Då det gäller betygen vill Socialdemokraterna införa dem tidigast i årskurs sex, Miljöpartiet vill endast ha betyg i avgångsklasserna och Vänsterpartiet vill avskaffa dem helt. Då det gäller Alliansens beslut att införa nationella prov i årskurs tre har Socialdemokraterna nu sagt sig acceptera det. Miljöpartiet har inte uttryckt någon klar uppfattning i frågan, medan Vänsterpartiet är en trogen nejsägare. Vänsterpartiet är också emot regeringens satsning på lärlingar och på att ge ökade resurser till lågstadiet för att alla barn ska kunna läsa, skriva och räkna när de börjar fjärde klass. Ja, Vänsterpartiet är till och med negativ till de satsningar som regeringen gör för att stoppa mobbningen.

Den samlade borgerliga Alliansen har inlett arbetet med att skapa världens bästa skola, med en tydlig fokus på kunskap, resultat och individuell frihet.

En regering som inte är överens om så viktiga områden är en säkerhetsrisk. Och dessa områden är bara ett axplock. Så vad vill Socialdemokraterna - Margareta Israelsson, Pia Nilsson, Olle Thorell och Sven-Erik Österberg? Vill de ha bort kunskapsskolan? Kommer Sveriges alla löntagare att få mindre kvar i plånboken efter skatt? Kommer de att utdela en dödsstöt till Sveriges försvar och förmåga att delta solidariskt vid internationella insatser?

De rödgröna kommer aldrig att kunna samarbeta lika bra som den moderatledda Alliansen. Vad vill folk ha när det blåser? En trygg, sammansvetsad Allians eller en otrygg, spretande och oharmonisk vänsterkollision?

Jessica Polfjärd

Staffan Anger

riksdagsledamöter för Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons