Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsledamöter: Man ska kunna leva på sin lön

Annons

Vi kan med glädje konstatera att svenskarna äntligen har lämnat ifrån sig förstaplatsen som världens hårdast beskattade folk till våra grannar i Danmark.

För en sjuksköterska i Sala, vars månadslön är 23 000 kronor, har regeringens hittills genomförda skattesänkningar inneburit 1126 kronor extra i månaden. Pengar som kom väl till pass så här i finanskris- och juletider. Den 1 januari trädde dessutom jobbskatteavdragets tredje steg i kraft. I och med det kommer en sjuksköterska att få behålla ytterligare 253 kronor av sin lön varje månad. Det innebär på ett år totalt 16548 kronor mer i plånboken än med det gamla vänsterstyret.

Även om man räknar in lite högre avgifter till A-kassan så blir det ekonomiska tillskottet enormt. Viktigt att poängtera är även att kommunernas skattkistor inte berörs av jobbskatteavdraget. Detta avdrag görs nämligen efter det att kommunalskatten har dragits och påverkar alltså inte kommunernas ekonomi över huvud taget.

I kristider, när nästan alla experter i världen rekommenderar statliga stimulanspaket som går ut på att sänka skatterna i samhället, är höjda skatter fortsatt vänsterkartellens förslag. Ingen vet dock riktigt hur deras skattepolitik kommer att se ut.

Socialdemokraterna var emot det första steget i jobbskatteavdraget, nu säger de ja till det. Socialdemokraterna var emot det andra steget i jobbskatteavdraget, nu har de ändrat sig även om det.

Socialdemokraterna är emot jobbskatteavdragets tredje kommande steg... Man börjar ana vartåt det lutar. Sossarna vill inte, och kommer inte att vilja, att människor som arbetar hårt ska kunna få ut mer av sin lön. Att de nu accepterar de två första stegen är för att de inser att fler och fler gillar arbetslinjen och att det blir det svårt att vinna val med löften om att chockhöja inkomstskatten. Var dock säkra på att vi med socialdemokraterna i Rosenbad aldrig hade fått se något jobbskatteavdrag!

Vad vill då vänsterpartiet? I skuggbudgeten som de har lagt fram vill de avskaffa jobbskatteavdragets alla tre steg. Istället vill de införa ett höjt grundavdrag, som bara innebär en skattesänkning för dem som inte arbetar. För dem som jobbar handlar det i stället om en kraftig skattehöjning. Men i ett tv-inslag kom dock ett annat besked från Ohly. Trots att de i sin budget redan har spräckt budgettaket har han nu ändrat sig till att skatten inte bör höjas för medelinkomsttagare. Vilket besked gäller? Vem som ska bekosta deras bidragspolitik vet numera ingen.

Miljöpartiet vill å sin sida behålla regeringens jobbskatteavdrag för dem som tjänar under 30 000 kronor, men de har å andra sidan deklarerat att de inte vill sänka det totala skattetrycket i vårt land. Vi kan återigen bara gissa, men var beredda på kraftigt höjda skatter på varor som bensin och el.

Det kommer att bli svårt för de rödgröna att komma överens om en gemensam budget, men en sak står klar: Det blir ordentligt höjda skatter med en vänsterregering.

Regeringens politik har drygat ut låg- och medelinkomsttagarnas hushållskassa väsentligt. Detta har under 2008 för många inneburit motsvarande en trettonde månadslön.

Det viktiga för oss är att svenskarna nu själva får bestämma över en större del av sina intjänade slantar. Att det ska vara lönsamt att arbeta och möjligt att leva på sin lön är och förblir regeringens arbetslinje.

Jessica Polfjärd (m)

Staffan Anger (m)

Jörgen Johansson (c)

Agneta Berliner (fp)

riksdagsledamöter för Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons