Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsledamöter måste agera för Västsahara

Annons
Kritiskt läge. Spänningen mellan den marockanska militären och civilbefolkningen i det ockuperade Västsahara närmar sig bristningsgränsen sedan militären attackerat fredliga protester mot ockupationen.

Situationen i Västsahara är kritisk. Spänningen mellan den marockanska militären och civilbefolkningen i det ockuperade Västsahara närmar sig bristningsgränsen sedan militären attackerat fredliga protester mot ockupationen. Risken för krig är överhängande och Sverige kan inte vänta på ytterligare segdragna diplomatiska förhandlingar. Riksdagsledamöterna från Västmanlands län spelar en viktig roll för att förmå Sverige, EU och FN att skärpa tonen mot Marocko.

Marocko ockuperar Västsahara sedan 1975. En mängd resolutioner från FN och Internationella domstolen i Haag är glasklara – Västsahara är ett land som ska avkoloniseras. Sedan 1991 är en FN-styrka på plats för att genomföra en folkomröstning där befolkningen själva ska få avgöra sin framtid. Men processen står och stampar, folkomröstningen har inte genomförts vilket skapar en enorm frustration.

I över tre veckor har 20 000 västsaharier deltagit i en våg av fredliga protester inne i den ockuperade delen av Västsahara. Stora tältläger byggdes upp utanför städerna El Aaíun, Dakhla, Smara och Boujador som en protest mot den ohållbara och desperata situation som är västsahariernas vardag. De har fått nog av den ständiga diskrimineringen, de pågående kränkningarna av deras mänskliga rättigheter, av att deras naturresurser plundras och att Marocko fortsätter vägra att genomföra folkomröstningen.

Vi som skriver det här har mött den marockanska ockupationen från olika håll. Emmaus genom vårt praktiska solidaritetsarbete till stöd för de 165 000 västsaharier som lever under svåra förhållanden i flyktingläger ända sedan ockupationen började. Människorättsaktivisten Rabab Amidane som på grund sitt engagemang blivit förföljd och misshandlad av marockansk polis, och som även i Sverige utsätts för trakasserier av marockanska intressen som vill tysta hennes röst för ett fritt Västsahara.

Men värst är situationen i Västsahara där Marocko snabbt trappar upp situationen. I måndags attackerades lägren med helikoptrar, vattenkanoner och tårgas och flera personer skadades. Attacken ledde till omfattande kravaller där flera personer på båda sidor rapporterats ha dödats. Redan för en vecka sedan sköt den marockanska militären oprovocerat ihjäl en 14-årig pojke, Garhi Najem, när han försökte ansluta sig till protestlägret utanför El Aaíun.

Det scenario som utspelar sig nu riskerar att urarta snabbt. Ifall inte omvärlden ingriper kan regionen kastas in i ett för alla parter förödande krig.

Sverige har ett stort ansvar, både som medlemmar i EU och som enskilt land, eftersom vi har ett stort handelsutbyte med Marocko utan motkrav på att ockupationen hävs.

Situationens allvar kräver att Sveriges regering agerar omedelbart. För att det ska ske krävs det att riksdagen i sin tur sätter press på regeringen, EU och FN. Särskilt riksdagsledamoten Olle Thorell (S), med inflytande i utrikesutskottet, måste därför begära följande;

1. Förnya inte EU:s fiskeavtal med Marocko när det löper ut i mars.

2. Frys EU:s associationsavtal med Marocko för deras brott mot de mänskliga rättig-heterna.

3. Ge FN-styrkan på plats mandat att övervaka att de mänskliga rättigheterna respekteras.

4. Genomför folkomröstningen omedelbart.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons