Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsledamöter: (S) budget en skattechock för västeråsarna

Annons

Socialdemokraternas budget innebär en skatteschock för västeråsarna. Regeringen har sänkt skatten för Västerås befolkning med cirka 873 miljoner kronor från årsskiftet. Den socialdemokratiskt ledda oppositionen vill ta tillbaka de pengarna. Det innebär skattehöjningar för lokalvårdare, poliser och sjuksköterskor, för att nämna några, med 6-10000 kronor om året i det mest gynnsamma fallet.

Som vi ser det är en sådan utveckling orimlig. Det påverkar den enskildes rätt att själv forma sitt liv samtidigt som det undanröjer en stor del av den köpkraft som Västerås behöver.

Detta är den krassa verklighet som döljer sig bakom socialdemokraternas fagra ord om rättvisa och solidaritet.

Genom retorisk skrämselpropaganda försöker Sven-Erik Österberg med flera att desperat skrämma väljare till sitt parti istället för att sakligt förklara vad en vänsterpolitik innebär i verkligheten.

Vi delar socialdemokraternas syn att det "inte håller" att sänka skatter i såväl låg som högkonjunktur. För att klara det krävs en plan. Regeringen har en sådan och dessutom kravet att sanera svensk ekonomi så att Sverige är starkt i såväl låg- som högkonjunktur.

De senaste veckornas turbulens på de ekonomiska spelplanerna runt om i världen har visat att vi är på god väg att klara även svåra ekonomiska kriser i Sverige. Så var det inte på den gamla regeringens tid.

Sverige har i dag den starkaste ekonomiska situationen på närmare 40 år. Vi har en situation där statsskuldens andel av BNP beräknas nå rekordlåga tal inom något år. Regeringen har skapat mer än 181 000 jobb, en situation som få klarat under motsvarande tid i världen. Satsningen på forskning och infrastruktur är väsentligt högre än tidigare och dessutom är satsningarna finansierade,vilket de inte var på (s)-regeringens tid.

Socialdemokraterna, tillsammans med vänster- och miljöpartister ska försöka skapa ett regeringsunderlag som också ska forma en gemensam politik. Hur den ska utformas frågar vi oss då spretigheten mellan partierna är stor. Är det Ohlys skattepolitik som gäller?

Och hur ser socialdemokraterna på frågor som inflationsmål, överskottsmål och utgiftstak som av hävd funnits i budgetarbetet och bidragit till en sund ekonomi i landet? De målen vill vänsterpartiet ta bort. Säkerheten, framtidstron och stabiliteten i landet är alltså i fara om oppositionen skulle få stöd för sin splittrade politik.

Från alliansen ser vi en (s)-budget som leder till ett samhälle där återigen bidragspolitiken får råda, där människor görs beroende av andra och där stora grupper ställs utanför samhällsgemenskapen och därmed inte får råda över sitt eget liv. Det är en klassisk socialdemokratisk politik som är prövad och den behöver vi inte pröva igen. Vi behöver det värderingsskifte som alliansen står för och som ger människor framtidstro.

Jörgen Johansson (c)

Jessica Polfjärd (m)

Staffan Anger (m)

Agneta Berliner (fp)

alliansens riksdagsledamöter från Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons