Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsledamöter (s): Halvtid och Sverige ligger under

Vi socialdemokrater ser med oro på utvecklingen i Sverige idag. Under de två år de borgerliga partierna har regerat har de hunnit med att rubba själva grundvalarna i flera trygghetssystem.

Annons

Som exempel har hälso- och sjukvårdssystemet förändrats drastiskt på bara två år. Privata barnsjukhus har etableras i Stockholm, vilka bara tar emot barn med privat sjukförsäkring. Vi ser en hetsjakt på sjukskrivna så till den milda grad att även svårt sjuka cancerpatienter misstänkliggörs.

Det är inte bara sjukvårdssystemet är på väg att slås sönder. Arbetsmarknadens villkor har också på dessa två år förändrats i grunden. Chockhöjningen av a-kasseavgiften har inneburit att över en halv miljon människor har lämnat a-kassan. Det är mycket för ett så litet land som Sverige. Det är en massflykt som kommer att få stora konsekvenser för såväl enskilda människors som landets ekonomi om sysselsättningsnivån sjunker.

Vi börjar bli bekymrade över framtiden. Arbetsförmedlingen och Statistiska centralbyrån redovisar siffror som ger anledning till oro - även i vårt län. Antalet varsel i Västmanlands län har ökat från 17 i augusti förra året till 111 i augusti 2008. Antalet sökande som matchats med nytt jobb har minskat med nästan hälften jämfört med förra året. Antalet nyanmälda platser till arbetsförmedlingen har minskat sedan förra året med en tredjedel.

När man förlorar jobbet eller befinner sig mitt emellan jobb, fungerar a-kassan som en omställningsförsäkring så att man kan klara sig hyfsat och inte behöver gå från hus och hem. Utan a-kassa blir många hänvisade till att låna pengar av vänner eller söka socialbidrag för att klara de mest nödvändiga utgifterna.

Allra värst drabbas naturligtvis barnfamiljer. På många ställen i landet larmar kommuner om ökade kostnader för socialbidrag. Så även i vårt län. Värst drabbad är Kungsörs kommun, där socialbidragen ökat med 73 procent jämfört med förra året.

Sverige är på väg att lämna högkonjunkturen. Det är under sådana här omständigheter regeringen sätts på prov. Hur Sverige klarar sig är beror på den politik regeringen väljer att bedriva. Vi socialdemokrater är oroliga och menar att regeringens politik gör att vi lämnar den pågående högkonjunkturen tidigare än nödvändigt.

Vi ser fler indikationer på att svensk ekonomi tappar styrfart. Antalet nyföretagande minskar i hela landet och även i vårt län. Nyföretagandet i Västmanland har minskat med nästan 8 procent jämfört med förra året. Enligt Boverket minskar även byggandet i Västmanland i år - en siffra som visar att framtidstron är lägre än på många år.

Konsekvensen av regeringens politik är att klyftorna mellan människor i Sverige ökar igen. Det är inte bara djupt osolidariskt; det är också rentav onödigt och oekonomiskt.

Orättvisor är inte lösningen på Sveriges problem.

Skattelättnader för de allra rikaste (genom borttagen förmögenhetsskatt, sänkt fastighetsskatt, subventionerade hembiträden etcetera) är inte medicinen för Sverige. Skattepengar kan och bör användas på bättre sätt.

Sverige är på väg åt fel håll. Med rätt politiskt ledarskap har vi närmast obegränsade möjligheter. Men det kräver en ny politik och en ny regering.

Sverige kan och förtjänar bättre än så här.

Sven-Erik Österberg

Margareta Israelsson

Olle Thorell

Pia Nilsson

riksdagsledamöter för Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons