Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsledamöter (s): Investera i framtiden

Annons

Att det nu - enligt länets borgerliga ledamöter - lönar sig att arbeta, har inneburit en kraftig förstärkning på arbetsmarknaden. Över 160 000 arbeten har tillkommit. Var fanns alla dessa jobb före jobbskatteavdraget, när svenska folket latade sig på sofflocket?

Låt oss för tydlighetens skull slå fast, att vi håller fast vid den gamla socialdemokratiska uppfattningen "gör din plikt, kräv din rätt". Det är bra att allt fler har ett arbete. Arbete är grunden till frihet att själv kunna bestämma över sitt liv. Men, när man blir sjuk eller arbetslös, måste samhället ställa upp för en så att man snabbt kan återgå till arbete.

De borgerliga riksdagsledamöterna ger betydligt ljusare bild av framtiden än vad finansministern gör. Han skriver i vårbudgeten att högkonjunkturen är slut och att antalet arbetslösa ökar. Vi kan se att långtidsarbetslösheten bland unga har tredubblats sedan valet. Socialbidragen ökar i hälften av landets kommuner.

Regeringens jobbpolitik har misslyckats. Färre än en av tio har fått jobb hos den arbetsgivare som man fick nystartsjobb

hos. Programmet som skulle underlätta flyktingars möjligheter att komma in på arbetsmarknaden har några få deltagare

i hela landet.

I stället för att använda högkonjunkturen till investeringar i framtiden, har regeringen slösat bort våra gemensamma pengar till skattesänkningar för de rikaste.

Framtidens jobb kräver en stark satsning på utbildning och forskning. Vi vill att Sverige ska konkurrera med kunskap och

inte med låga löner. Till det behövs kvalificerad arbetskraft. Därför ska fler ha möjlighet att läsa på högskolan. Det behövs en satsning på vuxenutbildning så att alla som hoppat av skolan får en andra chans att läsa vidare.

Vi vill skapa ett samhälle som föder framtidens idéer. Därför måste samarbetet mellan forskning, utbildning och näringsliv, men också med kulturliv bli bättre. Vi vill att universitet och högskolor inrättar småföretagarcentrum. Detta gäller också de konstnärliga högskolorna, vars betydelse som plats för nya idéer är viktig.

En klimatsmart politik bidrar till en uthållig ekonomisk tillväxt. Nya industrier växer fram, varför vi behöver satsa mer på utveckling av ny teknik och nya metoder att arbeta som är klimatsmarta.

Besöksnäringen är allt viktigare för vår försörjning och den har stora möjligheter att växa. För att kunna göra det behöver besöksnäringen en väl fungerande infrastruktur och ett rikt kulturliv.

Det behövs också mer kvalificerade utbildningar för besöksnäringens tjänster för att öka branschens produktivitet och attraktivitet. Det är viktigt att staten tar ett

övergripande ansvar för utveckling av turismen.

Sverige är ett nytänkande land med god välfärd. Vi har starka och ansvarstagande fackföreningar. Det ger oss goda förutsättningar till hög tillväxt och sysselsättning och därmed också en möjlighet att stärka välfärden.

Nu behövs det konkreta investeringar för att bryta långtidsarbetslösheten, möta företagens kompetensbehov och investera i framtidens jobb. Det är synd att den borgerliga regeringen försitter den chansen.

Sven-Erik Österberg

Margareta Israelsson

Pia Nilsson

Olle Thorell

riksdagsledamöter för Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons