Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsledamöter (s): Översvämning hotar

Vad bryr sig en centerpartist med moderat överhäng om vatten?

Annons

Den frågan ställer vi oss verkligen efter att ha diskuterat översvämningsrisker i Mälaren och dess effekter med regeringens infrastrukturansvarige Åsa Torstensson. Inte ett svar kan hon leverera mer än att regeringen arbetar internationellt med klimatfrågan.

Det är ju bra att det arbetet pågår, men Mälaren ligger i Sverige och vi måste se till att minska effekterna av de klimatförändringar som den internationella miljöpåverkan ger här.

Hösten 2000 stod Mälarens vatten så högt att spårsystemen i Gamla stans tunnelbanestation var nära att dränkas. Hade vatten-nivån stigit sju centimeter till hade järnvägsnätet vid Stockholms central satts under vatten, liksom många av industrierna och jordbruksmarkerna kring Mälaren.

Kvaliteten på dricksvattnet för Mälardalens en och en halv miljon brukare med dricksvatten riskerades. Sju centimeter från en gigantisk samhällskatastrof - så sårbart är det. Även i framtiden är riskerna för allvarliga översvämningar i Mälaren stora. Därför måste avtappningen av Mälaren ut till Östersjön få större kapacitet.

Men infrastrukturminister Åsa Torstensson verkar inte alls dela våra farhågor. Hon sitter lugnt still i båten och väntar visst på att någon annan ska ro den i land. Och vi tar gärna över rodret! Vi vill öka avrinningen av Mälaren och tillförsäkra oss om att den infrastruktur som finns i dag klimatsäkras.

Vi vill att Banverket, Vägverket och Post- och telestyrelsen med flera ska få i uppdrag att undersöka vad som behöver göras för att säkra vägar, järnvägar och andra kommunikationsmedel. Så att de klarar stora översvämningar och att det finns fördämningsmöjligheter så vatten inte tränger in i tunnlar för IT, el eller Stockholms tunnelbana.

Vägar och järnvägar är dimensionerade för ett annat klimat. När nu förutsättningarna ändras måste vi politiker vara vakna och förbereda oss på det värsta.

Vi socialdemokrater tog initiativ till den parlamentariska utredningen om klimat och sårbarhet. Även om vi förlorade valet förväntar vi oss att den borgliga regeringen tar åtgärdsförslaget på allvar och börjar arbeta med det.

Det duger inte att som infrastrukturministern gör, stå i riksdagens talarstol och skylla ifrån sig på internationella överenskommelser.

Mälardalens invånare behöver höra att ministern tar ansvar för de klimatförändringar vi ser nu. Och vi socialdemokrater hjälper gärna till för vi anser att klimatfrågan är så viktig att alla behöver dra sitt strå till stacken. Olika politiska värderingar får inte stå i vägen för ett konstruktivt arbete med att säkra gjorda infrastrukturinvesteringar.

Vi sträcker ut en hjälpande hand om infrastrukturministern bara ids ta emot den. Vi är beredda att medverka till att säkra infrastrukturen runt Mälaren så att den tredjedel av Sveriges befolkning som bor här kan få en klimatsäkrad infrastruktur och fortsatt rent dricksvatten.

Pia Nilsson (s), Sala,

Christina Axelsson (s), Huddinge

socialdemokrater i riksdagens trafikutskott

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons