Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsledamöter (S): Sluta förstöra våra trygghetssystem!

Annons

Vilken människosyn har egentligen regeringen Reinfeldt? Den politik som målmedvetet drivits fram under de senaste två åren har gjort det mycket svårt att vara sjuk eller arbetslös i Sverige idag. Så svårt att det nästan är omöjligt att upprätthålla ett värdigt liv om du råkat bli allvarligt sjuk eller har varslats nu i lågkonjunkturen. Som om de vill straffa alla sjuka eller arbetslösa. Som om folk inte var sjuka på riktigt, eller inte ansträngde sig tillräckligt för att hitta jobb. Som om folk myglade.

Regeringens politik avslöjar sin syn på människan: hon är lat, hon fuskar, är ohederlig och vill utnyttja trygghetssystemen. Detta är ett cyniskt sätt att se på människor som vi aldrig kan ställa upp på!

Vi är övertygade om att människor vill arbeta och göra rätt för sig. Att ha ett jobb att gå till och tjäna ihop till sin egen försörjning är människors stolthet, grunden för vår självständighet och vårt oberoende. Att "jobba och göra rätt för sig", är ett gammalt socialdemokratiskt uttryck som är lika sant idag som när det myntades.

I en modern välfärdsstat, som Sverige, kastar vi inte ut våra medborgare på bar backe om han eller hon förlorar jobbet eller blir sjuk. Då tar de skyddsnät vid som tidigare generationer så stolt och enträget byggt upp. Om du drabbats av arbetslöshet backas du upp av arbetslöshetsförsäkringen, som håller dig och din familj flytande tills du får ett nytt jobb. Om du drabbas av sjukdom tar sjukförsäkringen vid, tills du är frisk nog att arbeta igen.

Åtminstone var det så innan den borgerliga regeringens politik började slå igenom. Förändringen i sjukförsäkringsreglerna gör att sjuka nu vid årsskiftet tvingas ut på öppna arbetsmarknaden, trots att de fortfarande är sjuka. Regeringens chockhöjning av avgiften till a-kassan fick till följd att en halv miljon människor lämnade den. Alla dessa människor står idag helt utan skydd vid arbetslöshet och det i en lågkonjunktur där varslen duggar tätt och folk blir av med jobben! Det kan vi aldrig ställa upp på.

Försäkringar utgjorde tidigare grundvalarna i Sveriges välfärdssystem. Det har tagit våra föräldrar och deras föräldrar årtionden att bygga upp dessa skyddsnät som gör att du och din familj inte behöver lämna hus och hem om du råkar bli sjuk.

Det har tagit Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och Sven Otto Littorin lite mer än två år att rasera en stor del av dessa. Låt dem inte fortsätta!

Vi har sagt det förut, och vi säger det igen. Staten ska stötta dem som inte med egen kraft helt och fullt kan försörja sig. Skattepengar ska förvaltas och fördelas enligt devisen "av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov". Det är ännu en gammal socialdemokratisk devis som är lika modern idag.

Samtidigt som regeringen höjer skatten för pensionärer och genomför försämringar som drabbar sjuka och arbetslösa, har de satsat stora pengar på grupper som borde kunna klara sig själva utan statligt stöd. Städhjälp åt medelklassen har subventionerats med 50 procent, förmögenhetsskatten är avskaffad och fastighetsskatten är sänkt för de med de allra dyraste villorna, i Lidingö och i Djursholm. Regeringen har budgeterat 2-3 miljarder kronor för den här städhjälpen. För den summan skulle man kunna anställa 3 200 biträden på heltid inom den offentliga sektorn i Sverige.

Det är med djup oro vi ställer oss frågan: vart är Sverige på väg? Hur kan vi stoppa denna vansinnesfärd?

I den lågkonjunktur som vi nu befinner oss i krävs det att regeringen är aktiv och agerar och stöttar dem som behöver vår hjälp allra mest: barnfamiljer, arbetslösa, sjuka, studenter och pensionärer. Vi vill inte ha billigare städhjälp, inte ha sänkt fastighetsskatt för de allra rikaste eller privata barnsjukhus.

Vi önskar att vi hade en regering som slutar förstöra våra trygghetssystem och som i stället tar lågkonjunkturen och jobbkrisen på allvar. Vi vill ha en regering som tar ansvar.

Vi vill ha en aktiv jobbpolitik och rejäla tag mot jobbkrisen! Vi vill ha en rättvis politik som skapar jobb, trygghet och framtidstro.

Sven-Erik Österberg

gruppledare i riksdagen

Pia Nilsson

riksdagsledamot, Sala

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons