Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsledamöter: Vår politik kan föra oss ut ur krisen

Vi i Alliansen vet hur viktig den kommunala sektorn är. Där jobbar alla de som ska trygga välfärden i Sverige, i skolan, i äldreomsorgen och i vården.

Annons

I en debattartikel hävdar socialdemokrater från alla Västmanlands kommuner att alliansregeringen inte bryr sig om hur kommuner och landsting klarar finanskrisen. De menar att regeringen snålar med statsbidragen till kommunerna och struntar i välfärden.

Faktum är att sedan 2006 har Alliansen ökat resurserna i landets kommuner och landsting med 21 miljarder kronor i form av ökade bidrag, sänkta arbetsgivaravgifter och den kommunala fastighetsavgiften. Nu ökar regeringen i vårbudgeten dessutom de direkta statsbidragen till kommunerna med 7 miljarder för 2010, som ska användas för att trygga jobb och kvalitet inom skola, vård och omsorg. Effekterna av den globala finanskrisen kan inte lösas i ett trollslag. Men de ökade statsbidragen, tillsammans med de andra åtgärder som Alliansen redan infört, kommer att hjälpa kommunerna att klara av en väldigt svår ekonomisk situation.

För Västmanlands del innebär det ökade statsbidraget 133 miljoner till kommunerna och 57 miljoner till landstinget under 2010 som ska hindra uppsägningar inom skolan och vården. Det är pengar som kommer att göra stor skillnad. För alla tre åren, 2010, 2011 och 2012 rör det sig om 460 miljoner kronor extra till Västmanland, och det är utöver de extra resurser som kommer av sänkt arbetsgivaravgift och den kommunala fastighetsavgiften.

Socialdemokraterna skriver att vi inte har råd med de skattesänkningar som genomförts. Vi i Alliansen säger att vi tvärtom inte har råd med de skattehöjningar Socialdemokraterna vill ha. Det är nu man har nytta av de extra hundralappar i plånboken som jobbskatteavdraget innebär. Det är nu företagen kan behålla fler tjänster på grund av de sänkta arbetsgivaravgifterna.

Socialdemokraterna har rätt när de skriver att det handlar om prioriteringar. Och för Alliansens del prioriterar vi en politik som kan föra Sverige ut ur finanskrisen. En politik som sätter fart på ekonomin genom satsningar på jobb och företagande, medan vi ser till att kommuner och landsting kan behålla kvaliteten i skolan, sjukvården, barnomsorgen och äldrevården.

Det är Alliansens arbetslinje som garanterar vår gemensamma välfärd. Ju fler som arbetar, desto fler betalar skatt. Och desto mer kan vi satsa på välfärden.

Socialdemokraterna, å sin sida, förespråkar en passiv politik med höjda skatter, som cementerar den höga arbetslösheten i stället för att göra något åt orsakerna. Det är inte att prioritera välfärden. Det är att strunta i den helt.

Jörgen Johansson (c)

Jessica Polfjärd (m)

Staffan Anger (m)

Agneta Berliner (fp)

riksdagsledamöter för Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons