Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksskåde­banan: Kultur för vem?

Annons

Imorgon, torsdag, ordnar organisationen Riksskådebanan ett seminarium i Västerås på temat Konst och kultur - För människan eller för marknaden?

Sedan den statliga kulturpolitiken i mitten av 1970-talet fick en fastare form har tanken bakom anslag och bidrag till teatrar och museer, till orkestrar och till författare, till studieförbund och till folkbildning haft dubbla avsikter.

Dels har den handlat om konstens demokratiska värde; därför att erfarenheter av konst och kultur ökar vår förmåga till

självständighet, till kritiskt tänkande, ifrågasättande och debatt.

Den andra anledningen är och har varit att göra konst och kultur tillgänglig för alla, vilket i praktiken innebär att kulturupplevelser ska inkludera alla, även de människor som har ovanligt höga hinder att forcera (det kan vara ekonomiska, sociala, fysiska, kulturella etcetera) för att komma till insikt om att konst och kultur är allemansrätt. Detta är en kultursyn som handlar om utveckling och demokrati både för enskilda och för samhället.

Nu arbetar en ny statlig kulturutredning. I direktiven talas inte om det nödvändiga sambandet mellan konst och demokrati. Däremot talas det om konstens värde på en exportmarknad och om att den hittills förda kulturpolitiken har spelat ut sin roll.

Det är om detta vi ska samtala i Västerås. Vi väljer att göra det tillsammans med alla som vill vara med. Vi gör det därför att det här samtalet är helt i linje med vår verksamhetsidé - där idédebatten är en del av den kultur som förändrar både människor och samhällen.

Ulla Tengling

redaktör och förbundssekreterare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons