Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rimligare skatteregler för idrotten

Annons

I många år har idrottsföreningar runt om i vårt land kämpat för att få inkomster och utgifter att gå ihop. Reklamskatt och momsplikt har liksom tungrodd byråkrati med skattemyndigheten krävt mycket energi. De största idrottsstjärnorna som Ingemar Stenmark, Anja Pärson, Kajsa Bergqvist eller Christian Olsson som tjänat pengar på sitt idrottande har sett sig nödsakade att lämna landet på grund av orimliga skatteeffekter.

Äntligen har nu kommit en del förslag som syftar till att underlätta för idrottsrörelsen och enskilda framgångsrika idrottsutövare. Det är den så kallade idrottsskattekommittén som kommit med förslag som på viktiga punkter liknar det som centerpartiet motionerat om i riksdagen i flera år.

Vi tänker bland annat på förslaget om slopad reklamskatt och införandet av ett idrottsutövarkonto, där framgångsrika idrottsstjärnor kan fördela sin inkomst över längre tid. Det är utformat ungefär som det skogskonto som skogsbrukare kunnat använda i många år för en jämnare fördelning av skogsintäkter.

Det är inte rimligt att framgångsrika idrottare som under en kortare del av sitt liv tjänar stora pengar, landsförvisas bara för att de lyckats i livet. När en person nått stora framgångar och blivit en förebild för andra, då har de inte platsat i det svenska samhället.

Redan för 30 år sedan drev centerpartiet denna fråga via sin dåvarande "idrottsminister" och tidigare OS-medaljören på skidor, Rolf Rämgård. Efter en 30-årig långbänk har regeringen inte lyckats lösa problemet. Med den utredning som nu presenterats kan dessa viktiga frågor kanske äntligen få en lösning.

Svenskt skattesystem är anpassat efter ett normalt arbetsliv där LO-medlemmen är norm. När personer blir framgångsrika och får höga inkomster under en kortare tid uppstår orimliga konsekvenser. Det är allt ifrån idrottare som lämnar landet till artister och företagare som straffbeskattas i former som till exempel Lex Uggla.

Artister och idrottsstjärnor drabbas på detta sätt hårt och orättvist. Om man under en kortare tid tjänar in sin livsinkomst slås man hårt av en skatt på närmare 58 procent. Om inkomsten slagits ut under hela livsperioden vore skatten mera rimlig. Till helt nyligen fanns det en inofficiell lösning på problemet genom att ta in inkomsterna i ett aktiebolag som man använde som utjämnare genom att ta ut en rimlig lön under en längre period.

Nu riskerar Lex Uggla att ta bort den möjligheten. Det innebär i sammanfattning att man tvingas att deklarera bolagets tillgångar som privat förmögenhet. Och här har ännu ingen utredning lagt förslag som kan rädda regeringen

Med den form av personligt investeringskonto som vi föreslår kan personen bland annat ta ut lön och finansiera utbildning och betala skatt när pengarna tas ut. Det här innebär att förebilderna blir kvar i landet, det kapital de tjänat in blir verksamt i landet och vi skapar framtoningen av ett samhälle där alla stimuleras att göra sitt bästa till gagn för såväl landet som sig själva.

Idén är 30 år gammal. Nu öppnar sig en möjlighet att lösa frågan åtminstone på idrottens område.

Jörgen Johansson

Birgitta Sellén

Sven Bergström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons