Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risken för ett svenskt Tjernobyl är inget fantasifoster

Annons

Nu har det hänt igen. Kärnreaktorn Forsmark 3 har stängts av på grund av en bränsleskada. Det är tredje gången på kort tid som svenska kärnreaktorer stoppats på grund av fel.

I november inträffade en explosion på Ringhals och i juli snabbstoppades en annan av Forsmarksreaktorerna på grund av en kortslutning. I helgen upptäckte teknikerna på Forsmark återigen ett fel på reaktor 1 - varvtalsstyrningen var ur funktion.

Förre Vattenfallchefen Lars-Olov Höglund sade i oktober till Aftonbladet att Statens kärnkraftsinspektion "satt i system att hålla tyst om fel som kunde ha slutat i ett nytt Tjernobyl".

Vi vet inte hur nära en allvarlig olycka vi varit, men vi vet alltså att vi heller inte kan tro på kärnkraftsförespråkarnas löften om att kärnkraft är säkert. Det faktum att flera svenska kärnkraftsreaktorer är över 30 år är skäl nog att vara oroad.

En svensk olycka i Tjernobylklass kan innebära att en halv miljon människor måste flytta och många städer utrymmas för alltid. Vi får städer och landskap där ingen kan bo eller

använda jorden. Därför var det en stor framgång och lättnad när vänsterpartiet, centerpartiet och socialdemokraterna tillsammans påbörjade en avveckling av kärnkraften.

Men den nuvarande regeringen, med stöd av kärnkraftsmotståndare inom centerpartiet, vägrar att se kärnkraftens risker för denna och framtida generationer. Tvärtom förespråkar de att de kvarvarande reaktorerna skall drivas under en betydligt längre tid än de är konstruerade för.

En kärnkraftsavveckling är inte bara ett sätt att undvika katastrofer - det är också ett viktigt steg att ta om vi istället ska kunna utveckla ett miljömässigt hållbart energisystem. Att som nuvarande regering satsa miljarder på att underhålla de kvarvarande kärnkraftsreaktorerna innebär att vi inte får

resurser över till utvecklingen av förnyelsebara energikällor, en utveckling som är nödvändig om vi ska ha en chans att bromsa klimatförändringarna.

De höga priserna på fossila bränslen gör dessutom satsningar på bioenergi, sol och vindkraft till en lönsam framtidsinvestering, som också för med sig många nya jobb. Sverige har unika förutsättningar att bygga upp ett hållbart energisystem och en därpå baserad exportindustri.

Kent Persson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons