Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riva går snabbare än att bygga upp

Annons

Förra sommaren rev vi på tomten vid Dalälven en villa som var byggd 1905. Med grävskopa

tog det entreprenören några timmar att jämna den med mar-

ken. Den hade nog tagit lika många månader att bygga.

Jag jämförde då aktionen med ett frivilligt arbete som nykterhetsrörelsen gjorde för cirka 100 år sedan och resulterade i ett lyft ur alkoholfällan som lamslog familje- och arbetsliv i ett samhälle utan sociala skyddsnät.

Nykterhetsrörelsen med folknykterhet, folkförbrödring och folkbildning blev även en skola för demokrati och solidaritet över nationsgränserna. Med hjälp av bland annat folkrörelserna avancerade landet från gärdsgårdsserien tlll allsvenskan i världens välståndsliga.

Naturtillgångar, revolutionerande uppfinningar, ökat före-tagande och lång arbetsfred var de viktigaste orsakerna till lyftet jämte fömånen att undvika två förödande världskrig. Men vi skall inte underskatta nykterhetsrörelsens roll i utvecklingen.

Att nära hälften av svenskarna och drygt hälften av västmanlänningarna röstade för alkoholförbud i vår första folkomröstning visar stark reaktion mot alkoholbruket, där den starke tar ett glas och klarar sig, medan en betydande andel drabbas av varierande grad av missbruk.

Var femte sjukhussäng beläggs av alkoholbrukets offer. Om den

i första stycket nämnda prognosen håller blir det i framtiden varannan.

I dag kan vi läsa om en minskning av alkoholförtäringen med 5 procent samt fler medlemmar i IOGT-NTO. Denna lilla positiva rännil i utvecklingen är blygsam i jämförelse med katastrofen att under ett årtionde återgå till samma alkoholkonsumtion per invånare som för 100 år sedan, vilket ger fler döda vid våra vägkanter som en följd av ökad ratt-onykterhet samt fler våldsbrott att debetera supandets konto.

Med nuvarande ökande ungdomsfylleri väntas antalet framtida missbrukare att bli fyra gånger större än i dag. Prognosen bygger på undersökningar om sambanden mellan debutålder och risk.

De positiva förändringarna är troligtvis en likartad reaktion som de djupa folklagren för mer än 100 år sedan visade i protest mot superiet, som drev oss närmare förfall.

Den flåsande mannen kom springande just när tåget startat. Stinsen säger att han sprang för långsamt, men fick svaret: "Nej, men jag startade för sent."

För alla som upptäcker att ökad alkoholtillgång, och med den ökat supande, leder till lång dags färd mot natt är det viktigt att agera i tid.

Politiskt behöver vi söka minska kvantiteten legal import av en släpvagnsstor mängd alkohol vid resa från EU-länder.

Vi måste hindra langningen av legal och illegal sprit till tonåringar samt sist men inte minst upphöra att glorifiera supseden, som är grunden till alkoholism, även om endast en mindre andel av brukarna drabbas.

Det räcker inte med att vara passivt god, utan att aktivt söka göra gott.

Det är därför bra att fler avstår från alkohol och att dessa gärna blir aktiva i kampen att söka förbättra vår värld genom upplysning och kamp mot alkohol och andra droger, som förför och förstör mer än vi anar. Allt går snabbare i dag - även resan mot fördärvet.Thore Gårmark

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons