Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roberth Ström: Löjligt att lägga miljarder på att minska utsläppen

Smältande glaciärer, stigande havsnivåer, ökad torka, regn eller blåst. Dessutom tas Mälaren upp som ett hot om den blir översvämmad. Socialdemokraterna har tagit fram ett nytt program för att minska utsläppen.

Annons

Sverige ska enligt deras modell minska utsläppen med 40 procent till 2020 jämfört med 1990.

När det gäller smältande glaciärer är det så att Sydpolens ismassa har ökat när Nordpolens minskat. Enligt Nasa är istäcket lika stort på Nordpolen som det varit de senaste 30 åren.

2008 är ett av de kallaste åren vi sett de senaste 100 åren. Havsnivån har sjunkit med 170 meter de senaste 80 miljoner åren. Att den stiger i intervaller är inget konstigt och inte heller på grund av mänsklig påverkan.

Den rika världen släpper ut allt mindre koldioxid. Problemet är att Kina och Indien kommer att öka sina utsläpp. Därför bör resurserna läggas där. Att hjälpa Kina och Indien med miljöteknik tjänar alla på.

Att lägga miljarder på att minska våra utsläpp är bara löjeväckande. Dessutom är koldioxid inte farligt. Fler dör av kyla i världen än av värmen men det talas det sällan om. Sverige släpper ut väldigt lite jämfört med andra länder.

Sol, vind och vatten - det låter som Ted Gärdestads gamla hit. Problemet med solenergi är att den är mycket dyr. Dessutom krävs det en stor yta för att få ut den.

Vindkraften går framåt men var ska vi bygga vindkraftverken? Det krävs ungefär 2000 sådana för att ersätta en kärnkrafts-reaktor.

Vattenkraften är utbyggd så mycket det går i Sverige och har varit så länge. Vi behöver nya mer effektiva kärnkraftverk. Då får vi mer el billigare, med mindre lagringsproblem, som dessutom är säkrare än våra nuvarande reaktorer.

Biogasen är mycket intressant. Problemet är att det inte finns tillräckligt med tankställen. Dessutom finns det bara två bilmodeller som duger att köpa. Alla andra har för små tankar.

Kyotoprotokollet kostar miljarder och åter miljarder och de flesta länder har inte lyckats sänka sina utsläpp. En del länder, till exempel Spanien, har till och med höjt sina utsläpp. Kina och Indien - de två länder som de närmaste 50 åren kommer att släppa ut mest - omfattas inte av utsläppsregleringarna. Det om något är skäl at se över hela avtalet.

Skrota Kyotoavtalet och satsa dessa miljarder på att u-länderna får rent vatten istället!

Socialdemokraterna skriver att två år är bortkastade med regeringen Reinfeldt. Frågan är vad socialdemokraterna gjorde de senaste tolv åren som partiet hade makten.

Roberth Ström

Surahammar

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons