Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röd-blå röra i EU-parlamentet

Annons

Inför EU-parlamentsvalet har Svenska Naturskyddsföreningen jämfört de svenska partiernas inställning i olika miljöfrågor. Sammanställningen visar att miljöpartiet är det parti som varit aktivast om man jämför aktiviteten i miljö-, hälso- och konsumentskyddsfrågor (antal aktiviteter per mandat).

Miljöpartiet har per mandat (i dag två stycken) varit aktivast med 54 miljöaktiviteter, sedan kommer vänsterpartiet med 48 och folkpartiet med 33. De två största partierna är sämst att företräda väljarna i Bryssel. Endast 15 miljöaktiviteter för socialdemokraterna och 13 miljöaktivteter för moderaterna.

Alla partier lyfter miljöfrågorna som viktiga att driva i EU-parlamentet, men socialdemokraterna är på glid utför vad gäller dessa. Moderaterna och socialdemokraterna kan orsaka en blå-röd röra i parlamentet och motverka bra beslut som gynnar miljö och hållbar utveckling.

Socialdemokraterna vacklar bland annat i klimatfrågan, det allvarligaste miljöproblemet. Det syns i valplattformen, som helt saknar konkreta förslag om denna fråga. I enkätsvaren vill partiet inte att EU ska besluta att minst 80 procent av utsläppsminskningarna av växthusgaser ska göras inom landet. Därmed läggs ansvaret för klimatfrågan mer på kommande generationer och utvecklingsländerna än på de rika EU-länderna.

Den som vill slå ett slag för miljön och tycker att miljöfrågorna tillhör de viktigaste inom EU gör mycket klokt i att rösta på miljöpartiet nu på söndag!

ANDREAS PORSWALD, mp, oppositionsråd Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons