Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röda korsungdom: OS ger tid för kampanjer

Annons

Röda Korsets Ungdomsförbund har under sommaren haft en kampanj för mänskliga rättigheter i samband med OS i Kina. Nu har Röda Korsets federation gått in och stoppat delar av kampanjen. Men vi måste väl fåprata om de mänskliga rättigheterna!

För sextio år sedan, 1948, antog FN:s generalförsamling den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna. Förklaringen var en internationell överenskommelse som reglerade individens rättigheter gentemot statsmakten.

Dessvärre så kränks än i dag individers rättigheter världen över, allt medan omvärlden tyst ser på.

För fyrtio år sedan, 1968, genomfördes en enkel manifestation vid de olympiska spelen i Mexico City som fick världen och den internationella olympiska kommittén att rasa. De båda afroamerikanerna Tommie Smith och John Carlos stod på prispallen med sinahuvuden nerböjda och varsin handskbeklädd knytnäve i skyn, en stilla protest mot hur den svarta befolkningen behandlades i USA. För detta kastades de ut från de olympiska spelen.

För tjugo år sedan, 1988, anordnade Sydkorea OS i Seoul. Ett OS som drygt ett år innan föranledde studentdemonstrationer för fria och demokratiska val i Sydkorea.En protest som fick gehör och ledde till att man samma år genomförde ett demokratiskt presidentval.

Dessvärre finns det fortfarande, trots att det är sextio år sedan de mänskliga rättigheterna tillkom, fyrtio år sedan manifestationen i Mexico City och tjugo år sedan studentdemonstrationerna i Sydkorea, fortfarande många stater som bryter mot de mänskliga rättigheterna. Handlingar som drabbar miljoner människor över hela världen. Sverige må vara ett föregångsland, men även vi bryter mot de mänskliga rättigheterna och än värre - många svenskar tar dem för givna.

Röda Korsets Ungdomsförbund startade i juni en kampanj med syftet att starta en diskussion bland unga i Sverige om de mänskliga rättigheterna. Vi visste att det var enfråga som skulle beröra och engagera många - att det är en viktig fråga att diskutera. I torsdags förra veckan stoppades delar av kampanjen av den Internationella Röda Kors- och Röda Halvmånefederationen som ansåg att kampanjen var dömande mot Kina, och att vi därmed bröt mot Röda Korsets princip om att alltid vara neutrala.

Vårt syfte med kampanjen har aldrig varit att kritisera Kina, vårt syfte med kampanjen är att skapa diskussion bland unga i Sverige och uppmana alla att stå upp för de mänskliga rättigheterna. Vi vill kritisera alla som bryter mot de mänskliga rättigheterna och alla som tyst ser på. Den kritiken vänder sig till de flesta, även oss själva och vår egen organisation.

Snart börjar de olympiska spelen i Peking och återigen är spelen förknippade med protester; den här gången med de mänskliga rättigheterna, eller snarare bristen på dessa, i fokus. Årets olympiska spel ger världens medborgare en enorm möjlighet att visa att de mänskliga rättigheterna är viktiga, och att de inte går att ta för givna. Vi måste varje dag stå upp för de mänskliga rättigheterna och reagera när de inte efterföljs.

Tommie Smith och John Carlos straffades för deras tysta protest, vi kan bara hoppas att fredliga protester likt denna, fyrtio år senare, istället lönar sig. Att det finns de som vågar stå upp för de mänskliga rättigheterna - historien visar att det lönar sig.

Marika Bystedt

Förbundsordförande Röda Korsets ungdomsförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons