Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rödgröna: Avregleringar gynnar inte landsbygden

Annons
Avreglerade apotek. De nya apotekens utbud är begränsat, menar de tre landstingsråden.  Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Under en tid tillbaka har vi kunnat se hur förutsättningarna för landsbygdsborna har försvårats. Det parti som traditionellt sagt sig värna om landsbygden, Centerpartiet, har i regeringsställning valt att förlita sig på att ”marknaden” ska utveckla vårt land. Utförsäljning och avreglering har blivit en standardlösning.

Apoteket är en av våra vitala samhällsfunktioner som sålts ut och avreglerats. Prissättningen på flera receptfria läkemedel har överlämnats åt marknaden samtidigt som de nya apotekens utbud är begränsat. För människor runt om i länet har det emellanåt inneburit att de tvingas be en anhörig om hjälp att åka ända till Västerås för att få ut sin medicin i tid.

Regeringens avreglering av sjukvården tycks ha liknande konsekvenser. Vårdvalet, där privata utförare ges rätt att etablera sig var de vill, är enkom för städerna, eftersom befolkningsunderlaget på landsbygden inte är stort nog för att vara lönsamt.

Välfärden tvingas att krympa sin kostym år efter år i och med att regeringen inte höjer statsbidragen till kommun och landsting i takt med inflationen. Därmed pressas utbudet av vård, skola och omsorg till centralorterna, vilket minskar både arbetstillfällen och närheten till social service på landsbygden. Särskilt hårt slår det mot kvinnor som ofta arbetar inom offentlig sektor.

Vi tror att fördjupad samverkan är centralt för att möta landsbygdens utmaningar: samverkan mellan kommuner, landsting, statliga myndigheter och näringslivet. Samverkan försvåras av regeringens avregleringar. Alla som åkt tåg de senaste åren är bekanta med hur avregleringen av järnvägen försvårat vardagen. I Västmanland arbetar kommunerna och landstinget tillsammans för att förbättra kollektivtrafiken. Med omkringliggande län diskuterar vi utvecklingen av Tåg i Bergslagen och ett storregionalt tågsystem – allt för att hela vårt län ska kunna utvecklas till en stark och hållbar arbetsmarknadsregion.

Inom sjukvården handlar det om att i samarbete med omkringliggande län hitta smarta lösningar. Till exempel har landstinget ett avtal med Dalarna som särskilt underlättar för de som bor nära länsgränsen och hellre listar sig i Avesta. Det handlar också om att planera utbudet så att viss högspecialiserad vård inte utförs i just vårt landsting och på så sätt kunna lägga mer resurser på den hälso- och sjukvård som det är viktigt att ha i närsamhället. Sådana samarbeten och planering försvåras när sjukvården avregleras och styckas upp. Uppstyckning leder också till osunda ekonomiska gränser mellan vårdgivare, vilket driver upp kostnaderna för hälso- och sjukvården som helhet.

På kulturområdet är landstinget den aktör som hela tiden trycker på för att hela länet ska ha ett aktivt kulturutbud. Förutom att få Västmanlands teater och Västmanlandsmusiken att turnera i hela länet handlar det om att göra kulturen tillgänglig med hjälp av ny teknik, till exempel genom att digitalisera biografer och skapa en kulturarvsportal.

En levande landsbygd är en investering i bättre livskvalitet och hälsa, men det är också en stor utmaning i vårt avlånga land. Som tur är har vi en mångfald av innovationsrika och driftiga landsortsbor som är stolta över sin hembygd och arbetar hårt för att hålla den levande. Som politiker arbetar vi för att de ska få samma valuta för skattepengarna som stadsborna. Det är inte alltid lätt, ofta behövs skräddarsydda lösningar, ibland går det inte ändå. Uppenbart är att landsbygden måste inkluderas när vi presenterar politiska förslag.

Denise Norström (S)

Juha Rundgren (V)

Barbara Conte (MP)

landstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons