Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rödgröna: Kontakt med vårdcentral är viktigt

Annons

VLT kommenterar i sin ledare 23 maj de rödgrönas förslag till nytt primärvårdsprogram och efterlyser bland annat längre öppettider på kvällar och helger, och att detta är¿ viktigare än styrningen mot ökade ¿möjligheter för patienter att få kontakt med sin vårdcentral per telefon eller internet.

Idag finns det vårdcentraler som inte ens klarar att svara på 70 procent av telefonsamtalen till vårdcentralen. Det här tycker vi inte är acceptabelt och vi anser därför att det krävs tydlig styrning för att förbättra ¿telefontillgängligheten.

Vi delar uppfattningen att möjligheten till ökade öppettider är ett led i ytterligare ¿förbättra tillgängligheten.

Vi under hela tiden programmet arbetats fram haft en dialog med utförare. Det har då framgått att vårdcentraler som erbjudit kvällsöppet slutat med detta eftersom efterfrågan inte varit tillräckligt stor.

Att då införa ett krav på öppettider på kvällar och helger skulle kunna slå snett och dessutom medföra en onödig kostnad. ¿Därför öppnar vi genom programmet ¿i stället för möjligheten för varje vårdcentral själv att fördela 5 timmar per vecka av sin öppettid.

På det här sättet kan vårdcentralen själv välja att antingen ha öppet en timme längre varje dag, öppet en kväll, eller under helgen. Samtidigt signalerar vi också att öppettider utanför ordinarie kontorstid kan komma att stimuleras ekonomiskt under de närmaste åren.

Du som gärna skulle besöka din vård-¿central på kvällstid, eller under helgen – säg det till din vårdcentral. Möjligheten finns.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons