Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rödgröna: Nu genomförs ett kunskapslyft för jobb till fler ungdomar

En genomförd gymnasieutbildning med ett slutbetyg är en viktig nyckel till arbetsmarknaden. Att alltför många går in i vuxenlivet och ut på arbetsmarknaden utan slutbetyg är ett viktigt skäl att många unga hamnar utanför arbetsmarknaden och blir arbetslösa länge.

Annons

Vi rödgröna gick till val på att göra något åt den situationen. Tyvärr driver den borgerliga alliansregeringen en politik som går i rakt motsatt riktning. Arbetslösa ungdomar får vänta tre månader innan de får aktiva insatser från arbetsförmedlingen och när de väl kommer in i jobbgarantin för unga så är det verkligen ingen garanti för att få jobb.

Det är också tragiskt att alliansregeringen erbjuder så få utbildningar inom arbetsmarknadspolitiken.

Vår inriktning är att insatser ska göras inom hela skolan för att öka måluppfyllelsen så att alla elever ska kunna gå ett nationellt program på gymnasiet och få ett slutbetyg därifrån. Varje barn och ungdom ska ges förutsättningar att utvecklas utifrån sin potential.

Men vi vet alla att det inte är lätt och det kommer att ta tid.

Därför kommer ett kunskapslyft att genomröras här i Västerås, där målet är att alla ska kunna få slutbetyg innan de fyllt 25 år.

Det ska ske med ett målmedvetet arbete, studiemotiverande insatser och att göra det enkelt att börja studera

Under de kommande åren kommer arbetsmarknadsinsatser för unga att kopplas ihop med utbildningsinsatser inom vuxenutbildningen. Vi ser framför oss ett helhetstänkande som innebär att det ska vara en väg in till insatser för att stärka den enskilde på arbetsmarknaden och till studier.

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden har gett Vuxenutbildningscentrum i uppdrag att genomföra kunskapslyftet och avsatt resurser för detta.

Nämnden har också beslutat att öka antalet platser för sommarjobbspraktik för gymnasieungdomar. Genom att koppla platserna till de utbildningar som ungdomarna går förstärker vi deras chanser på arbetsmarknaden när de gått färdigt sin gymnasieutbildning.

Kommunen fortsätter också satsningen på sommarlovsentreprenörer och startar ett närmiljöprojekt som riktar sig till ungdomar med funktionsnedsättningar eller som av andra skäl står långt från arbetsmarknaden.

Genom dessa beslut har vi rödgröna lagt grunden till att möta den höga ungdomsarbetslösheten och att förverkliga de insatser som vi gicks till val på i vårt gemensamma valmanifest.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons