Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rödgröna: Regeringen måste satsa mot barnfattigdomen

Annons

Moderaterna gör delvis rätt analys när de skriver om den dramatiskt ökande barn-fattigdomen i Sverige i VLT den 20 april. De skriver att den bästa åtgärden för att minska fattigdomen bland barn är att föräldrarna kommer i arbete, vilket är helt korrekt. Men steget från analys till politisk handling verkar vara svår för Moderaterna att ta.

Den relativa fattigdomen i Sverige har nästan fördubblats mellan 2007 och 2010. Långtids-arbetslösheten har ökat med katastrofala 123 procent. Vi har en ungdomsarbetslöshet över snittet i Europa och barnfattigdomen har ökat till 13 procent. Detta är alla konsekvenser av den moderatledda regeringens politik. Nu krävs andra åtgärder än sänkt restaurangmoms och sänkt bolagsskatt, som Moderaterna har aviserat.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljö-partiet kommer alltid att kämpa mot den här alltmer otrygga utvecklingen och vi kan glädjande nog se att det i många fall går åt rätt håll i Västerås.

Betygen hos dem som går ut nian har aldrig varit högre, många nya företag startas och de som bor i Västerås är ganska nöjda med sin stad. Detta är alltsammans väldigt glädjande, men det krävs naturligtvis mer och för barn som lever under fattigdom i dag krävs direkta åtgärder.

Därför har vi avsatt särskilda medel mot barnfattigdomen. Vi jobbar med att öka platserna till kollo på sommaren, vi arbetar med rätten till heltid, vi ökar antalet sommarjobb och vi gör mycket annat. Men för att komma tillrätta med barnfattigdomen och för att komma till rätta med långtidsarbetslösheten krävs det att alla, både nationellt och lokalt gör ett ordentligt arbete.

I Västerås är vi beredda och vi satsar, när tänker regeringen göra detsamma?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons