Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rödgröna: ¿Utmaningar ¿i välfärden är viktigare än skatten

Annons

Oppositionen i landstinget kräver den 13 oktober svar från oss rödgröna företrädare om vår hållning i skattefrågan.

Först konstaterar vi att högerregeringens politik sätter kommuner och landsting ¿i mycket prekära lägen. Flera andra landsting, däribland borgerligt styrda Uppsala län och Östergötland, har därför aviserat skattehöjningar. Var det ansvarslöst av dessa ¿landstingsledningar?

Sedan kan vi se att Landstinget Västmanland har en jämförelsevis låg landstingsskatt. Skatten är ett verktyg för att investera, men det ska absolut inte missbrukas. ¿Senaste gången landstingsskatten höjdes var 2007 då de fyra allianspartierna var med ¿i majoriteten. Vad var ansvaret då mot de skattebetalare som alliansen nu värnar så mycket om?

2011 tog regeringen bort ett anslag till Landstinget Västmanland värt 100 miljoner kronor som man hade stått för 2009 och 2010. Det var ett hårt slag mot landstingets ekonomi och vi har vidtagit åtgärder för att balansera upp detta. Stöder landstings-¿alliansens sin regeringsallians nedskär-¿ningar i välfärdssektorn? Eller faller allianserna samman på alla ledder just nu?

Borgarna ägnar sig, enligt gammal tradition, endast åt skattefrågan och ignorerar de verkliga välfärdsutmaningar som finns. Vi vill främst bedriva en ambitiös politik för en sjukvård av hög kvalitet, en hållbar regional utveckling och en utbyggd fungerande kollektivtrafik.

En framtida lösning för detta vore rege-¿ringsskifte 2014. Till dess måste vi se över alternativen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons