Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rödgröna: Västeråsbudgeten sätter unga, kultur och utbildning främst samt tryggar en ekonomi i balans

På onsdag, den 20 juni, läggs Västerås stads budget för 2013 fram till fullmäktige.

Annons

Det är en budget som framför allt lägger fokus på unga, kultur och utbildning. Vi tryggar också en ekonomi i balans för framtiden.

Vi prioriterar först och främst unga genom en rad satsningar. Vi ser att ungdomsarbetslösheten är för hög i Västerås. Vi behöver därför kraftfulla insatser för att komma tillrätta med den. Bland annat fortsätter vi med Ung resurs och den utökade sommarjobbsatsningen för 2012 löper vidare till 2013.

Svårigheter att få ett arbete hänger ofta ihop med ofullständiga betyg från gymnasiet vilket i sin tur bottnar i att eleven inte fått det stöd den har rätt till i unga år. Det gäller därför att rikta tidiga insatser. Vi möjliggör för särskilt stöd i skolan till familjehemsplacerade barn, vilket är en grupp som ofta kan ha sämre villkor.

Vi fortsätter också vår satsning på bättre löner för pedagoger i Västerås. 2013 prioriterar vi förskollärare och fritidspedagoger som är en grupp som gör en oerhört viktig insats.

En annan viktig del i vår budget är kultur. Vi vill se ett livskraftigt kulturliv i Västerås. Vi satsar därför på Västmanlands Teater, men också på Sinfoniettan. Orkestern kan på så vis gå upp i tjänstgöringsgrad och de båda kan berika Västerås med ännu mer kultur.

Dessutom gör vi en riktad satsning på barn- och ungdomsteater och vi stärker föreningsstödet till barn- och ungdomsföreningar. Vi bygger om Bäckbyhuset för att kunna ge mer plats för föreningsverksamhet och alla de positiva effekter det för med sig.

Att minska andelen ofrivillig deltid bland Västerås stads medarbetare var något vi rödgröna gick till val på. I budgeten för 2013 har vi lagt in resurser för att få ned andelen som arbetar ofrivillig deltid, men också för att möjliggöra för dem som vill arbeta mindre att göra så.

Önskad tjänstgöringsgrad är inte bara kvalitétshöjande för verksamheterna, som genom större kontinuitet för de äldre, utan det är även en jämställdhetsreform och en satsning för bättra hälsa hos medarbetarna. För att uppnå bästa möjliga positiva effekt, skjuter vi också till mer resurser till äldreomsorgen och daglig verksamhet.

Detta är några av de många satsningar vi gör och som vi sökt och fått samarbete kring. Vi är dock inte överens i alla delar av budgeten med den borgerliga oppositionen.

När det gäller de långsiktiga investeringarna skiljer vi oss åt på flera punkter. Vi vill exempelvis fortsatt se stora miljöinvesteringar och en upprustning av murarna längs Svartån. Vi menar att vi inte kan dra ned på takten i investeringarna för miljön. En faunaväg i Svartån skulle både bli ett trevligt inslag i stadsbilden, men också vara en viktig insats för närmiljön.

Vi menar samtidigt att Bjurhovda centrum behöver en upprustning och att en skejtpark vid Lögarängen är en investering vi hellre genomför än att tidigarelägga vägprojektet vid Västerleden som den borgerliga oppositionen vill. Vårt investeringsförslag innehåller till skillnad från det borgerliga förslaget en realistisk och hållbar tidsplan för denna väg. Vi menar också att deras satsning på fler båtplatser inte är nödvändig i nuläget, då det redan i dag finns 270 lediga platser i Västerås.

Vi är, trots olikheterna, glada och nöjda att vi på onsdag den 20 juni kan presentera en bra, ansvarsfull budget och att vi med bred enighet kan genomföra nya satsningar som gör Västerås ännu bättre.

Ulla Persson (S), gruppledare

Vasiliki Tsouplaki (V), gruppledare

Marléne Andersson (MP), gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons