Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rödgröna: Vi sätter folkhälsan i fokus

Annons
Folkhälsa. De rödgröna gör bokslut efter halva mandatperioden. De har prioriterat folkhälsa ¿i vid mening, där motion kan vara en av många delar.foto: Peter Krüger/VLT arkiv

2010 tog Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet över styret i både landstinget Västmanland och Västerås kommun. När vi nu, två år efter valet, tittar i backspegeln kan vi konstatera att det rödgröna samarbetet gör skillnad. Tillsammans utvecklar vi det hållbara samhället. En grundläggande förutsättning för detta är att människor mår bra.

Att må bra handlar om mycket mer än god vård när man blivit sjuk. Det handlar om att förebygga sjukdomar och främja hälsa, men också om hela ens livssituation. En inkomst man kan leva på, trygghet, en god miljö, ett fungerande socialt sammanhang och en aktiv fritid skapar bättre förutsättningar för en god hälsa.

Flera av våra vanligaste folksjukdomar, som diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar, kan ¿i viss mån förebyggas genom en hälsosam livsstil. För att nå personer som kan behöva hjälp med att ändra sin livsstil så tidigt som möjligt får varje vårdcentral från och med nästa år ett utökat hälsoinriktat uppdrag. Det här innebär att varje vårdcentral har ansvar för att uppmärksamma behov av livsstilsförändringar och ge råd och stöd.

Som ett komplement till detta finns spe-¿ciella Hälsocenter i Västerås och Fagersta där det finns personal med särskild kompetens för att vägleda och motivera till livsstilsförändringar. Hit är länsborna välkomna att vända sig direkt. Nästa år startas Hälsocenter även i Sala och Köping.

Grunden för en god hälsa läggs redan när vi är barn. En aktiv fritid är viktig både för social gemenskap och för hälsa. Därför har vi satsat på en rad aktiviteter tillsammans med för-¿eningslivet för att fler ska få upp ögonen för de många fritidsaktiviteter vi har att erbjuda i Västerås Vi utökar möjligheterna för 10–15-åringar att aktivera sig genom att erbjuda en gratisaktivitet i veckan under ett helt år genom det vi kallar Try-it Ida. Vi erbjuder också ekonomiskt utsatta familjer stöd med deltagaravgift och utrustning som behövs för olika aktiviteter. Från landstingets sida uppmuntrar vi idrotts- och kulturföreningar att nå nya grupper med sina aktiviteter genom riktade bidrag.

Västerås stad och landstinget har ett gemensamt ansvar för Västmanlands Teater och Västmanlandsmusiken. Sedan valet 2010 har vi utvecklat och utökat verksamheterna. Det finns också ett stort intresse för att delta i Kulturskolans verksamhet, därför jobbar vi aktivt för att minska köerna till verksamheten. Vi började också mandatperioden med att rädda Västerås konstskola.

Genom länets tre samordningsförbund arbetar landstinget, kommuner, försäkringskassan och arbetsförmedlingen tillsammans för att hjälpa personer i behov av rehabilitering för att kunna återgå i arbete. 2010 startade verksamheten i Västerås. Ett arbete pågår också i de egna verksamheterna för att säkerställa önskad tjänstgöringsgrad.

En god och jämlik folkhälsa måste man arbeta med på alla fronter. De insatser vi gör i kommun och landsting måste stödjas av en nationell politik. Den ska lägga grunden till arbetet med att främja god hälsa och ska motverka segregation, diskriminering och utanförskap.

Vi ser med stor oro hur regeringens jobbpolitik misslyckats. Arbetslösheten har ökat ytterligare. Samtidigt har man försvagat trygghetssystemen så att människor lämnas utanför skyddsnäten. Den sammantagna effekten av denna politik blir hög ekonomisk och ¿social stress, som bidrar till ohälsa. Sverige behöver förändra sitt trygghetssystem, så att även människor som är sjukskrivna eller av olika anledningar inte har någon anställning kan känna ekonomisk trygghet och får stöd att ha en del i arbetslivet efter förmåga.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons