Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rödgröna vill satsa på skejtarna

Annons
Fortsätter kämpa. De rödgröna lovar att de kommer att fortsätta kämpa för Bjurhovdaborna, skejtarna och Svartån. Foto: Iris Tiitto/arkiv

Den 20 juni klubbade Västerås fullmäktige budgeten för 2013. Det är en budget vi rödgröna är stolta över som har fokus på jobb, klimat och kultur.

Men några av de investeringar som vi rödgröna hade velat göra 2013 röstades ner av Alliansen med stöd av SD. Vi ville rusta upp Bjurhovda centrum, bygga en skejtpark och utveckla vattenmiljön runt Svartån. Dessa investeringar får nu tyvärr skjutas på framtiden.

I det rödgröna Västerås står arbetet med att minska ungdomsarbetslösheten högt på dagordningen. Därför fortsätter vi att satsa på Ung resurs där ungdomar får arbeta inom kommunens verksamheter och samtidigt läsa upp sina gymnasiebetyg. Vi utökar också antalet sommarjobb för ungdomar till runt 1¿000 stycken.

Vi rödgröna gick till val på att minska andelen ofrivillig deltid bland Västerås stads medarbetare. I budgeten för 2013 har vi nu lagt in resurser för att fortsätta få ner andelen som arbetar ofrivillig deltid, men också för att möjliggöra för de som vill arbeta mindre att göra så. Önskad tjänstgöringsgrad är både en jämställdhetsreform och en satsning för bättra hälsa hos medarbetarna.

Vi vill höja kvalitén i Västerås stads verksamheter för vård och omsorg. Vi har avsatt särskilda resurser för att kunna erbjuda arbete åt personer med funktionsnedsättning och både nämnden för funktionshindrade och ¿äldrenämnden har för 2013 fått utökade budgetramar.

Klimat- och miljöfrågorna är viktiga för oss i det rödgröna samarbetet. Den största satsningen 2013 är starten för Smartkoll som innebär en utökad kollektivtrafik med snabbare och tätare bussturer. Matsatsningen inom skola, förskola och äldreomsorg fortsätter. Vi påbörjar anläggningen av nya våtmarker för att minska övergödningen i våra vattendrag. Förutom det investerar vi i gång- cykelvägar och ökar anslagen för att sköta våra parker.

I valrörelsen utlovade vi ett kulturlyft för Västerås, detta är nu påbörjat. Vi ökar stödet till barn- och ungdomsföreningarna. Tillsammans med landstinget höjer vi också anslagen till såväl Västmanlandsmusiken som Västmanlands teater. Vi direktbeställer också extra barn- och ungdomsteater från Västmanlands teater.

På grund av det demokratiska läget i fullmäktige där vi inte har egen majoritet lyckades vi i år dessvärre inte få igenom hela vår budget. Några av de investeringar vi ville göra röstades ner av Alliansen med stöd av Sverigedemokraterna. Dessa handlar om upprustning av Bjurhovda centrum, byggandet av en skejtpark och utveckling av området runt Svartån för att möjliggöra fria vandringsvägar för fiskar.

Vi respekterar givetvis fullmäktiges beslut men vi lovar att vi kommer att fortsätta kämpa för Bjurhovdaborna, skejtarna och Svartån även framöver!

Fullmäktige beslutade även att riva ett beslut i barn- och ungdomsnämnden upp där vi ville satsa på att bygga ut F-9 skolor på Bäckby och Pettersberg för att frigöra resurser till lärare och undervisning. För oss rödgröna är det viktigt att ha skolor upp till årskurs 9 kvar i våra bostadsområden. I stället riskerar nu Bäckbyskolan att läggas ner.

Genom att bygga ut Bäckbyskolan skulle vi genom samordningsvinster även utveckla Bäckbyhuset. Vi har svårt att se hur den lilla summa som nu blir kvar i investeringsbudgeten ska räcka till för att Bäckbyhuset verkligen får det lyft som det behöver!

Vi är så klart besvikna över att inte ha fått fullt genomslag för vår politik i budgeten för 2013 men till största delen är vi ändå väldigt nöjda med att kunna fortsätta arbetet med att utveckla Västerås!

Vi kan också konstatera att det är bra att väljarna nu får se skillnaderna mellan den rödgröna och den borgerliga oppositionens politik. De vill lägga ner skolor, bygga vägar och utöka antalet båtplatser. Vi vill utveckla skolor och bostadsområden, satsa på ungdomar och göra miljöinvesteringar!

Ulla Persson (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons