Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Engstrand, fårägare: Gör om och gör rätt!

Annons

Det är riktigt tröttsamt att läsa ett inlägg som så tydligt är dikterat av Rovdjursföreningen SRF (3 000 medlemmar = 0,03 procent av Sveriges befolkning). Jag hade förväntat mig bättre!

Vi tar det från början. Reglerna om skyddande av arter gäller även de utrotnings-hotade tamdjuren, till exempel de svenska allmogefåren som nu hotas av vargens tillkomst.

Allmogefåren och många andra raser är hotade, men det är inte vargen: Det finns 200 000 vargar av den nordliga typen mellan Norge och Berings sund som årligen föder cirka 50 000 valpar +/- 20 000 och det kallar jag inte hotad. Det betyder att de 300 avsnörda, hundinblandade och inavlade ryska vargarna i ”tamboskapsland” i Sverige endast utgör en bråkdel av felmarginalen.

Allmogefåren däremot är unika och finns bara här. Av Klövsjöfåren återstår bara 136 individer.

Det finns 15 000 fårgårdar i Sverige och de omgärdas av 60 miljoner meter stängsel. Det kostar 85-100 kronor per meter att bygga rovdjursavvisande stängsel.

Om vi räknar med 85 kronor metern så blir det totalt den lilla nätta summan av fem miljarder ett hundra miljoner kronor.

Därtill kommer en driftkostnad på en miljard årligen för underhåll av stängsel, ersättning för skador och administration av vargar. Var ska Miljöpartiet ta de pengarna ifrån? Från sjukvården? Andra miljöinvesteringar? Höja skatten?

Nu har även ledande vargforskare, som väntat, meddelat att vargen inte har någon positiv inverkan på den biologiska mång-falden. Det är de betande djuren som ökar den biologiska mångfalden.

Andra forskare säger: ”Det är en omöjlighet att kombinera fäboddrift med vargar. Men det är upp till politikerna att bestämma vilket vi ska ha.”

Varför vill Åsa Romson med flera ta bort världens mest ekologiska, miljöriktiga och klimatsmarta produktion av kött och ull-fiber? Och som samtidigt ger oss hävdade naturbetesmarker?

Sedan påstår miljöpartisterna att ”vi har ett gemensamt intresse av varg i skogen”. Vilka vi? Miljöpartiet och Rovdjursföreningen? Vi som bor på landsbygden och vill ha våra tamdjur kvar håller inte med.

Så ta ett gott råd: Gör om och gör rätt! Välj en levande svensk landsbygd!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons