Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (fp): Att ställa krav på eleverna är att bry sig

Annons

Vänsterpartiet vill se en betygsfri skola och kommenterar heller inte kunskapsresultaten i Västerås.

Det oroar att de vill ta bort ett av de bästa instrumenten som finns för rektorer och lärare i sitt arbete att bedöma elevernas kunskapsutveckling, utan att redovisa ett alternativ.

Vi ska inte glömma bort att lärare som är behöriga att undervisa i sina ämnen är viktiga för betygssättningen, men också betona vikten av tydliga krav och förväntningar på eleverna.

Med de förutsättningarna och med fler betygssteg kan instrumentet bli rättvisare. Tar man bort alla krav som vänstern och socialdemokraterna gjorde 1999/2000 till gymnasieskolan så skapar man en felaktig syn och bidrar till en antipluggkultur. Vänsterpartiet har i det avseendet lyckats och effekterna av det beslutet ser vi fortfarande. Att ställa krav är att bry sig.

Skolan ska ha rättvisa och tydliga förväntningar. Saknas detta kommer skolan inte att kunna bedöma när en elev behöver stöd eller stimulans. Elevkullarna är större nu än tidigare och det är inte konstigt att det individuella programmet har fler elever. Det är endast det samhällsvetenskapliga programmet som är större bland de nationella programmen.

En annan förklaring till ökningen är att många elever under vänsterns styre togs in på flera nationella program. Trots att över hälften inte hade förutsättningar att klara av ett program. De eleverna skulle egentligen ha gått på det individuella programmet och få individuellt stöd. På det sättet kunde vänsterpartiet dölja obehöriga elever på de nationella

programmen. Ungefär hälften av dessa avbröt helt sina gymnasiestudier.

Västeråsalliansen vill se en ny ordning. Elever som inte har förutsättningar att klara av ett nationellt program och elever som är obehöriga från grundskolan ska erbjudas en plats på det individuella programmet.

I rätt grupp och med olika kompetenser omkring kan fler elever då få en chans att klara av sina studier.

Roger Haddad

ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons