Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (fp): Dags för svenskt flexicuritysystem

Annons

Svensk arbetsmarknadspolitik behöver reformeras ytterligare. Den förra socialdemokratiska regeringen blundade för arbetslösheten och det faktum att tusentals människor befann sig i ett utanförskap. Ett utanförskap som passiviserade människor och tvingade många att leva på bidrag. Att bryta utanförskapet och underlätta för människor att gå från bidrag till en egen försörjning är regeringens primära mål. Det är bra att det finns en tydlig arbetslinje, den saknade regeringen Persson.

Den borgerliga regeringen har lyckats bättre, samtidigt som arbetsmarknaden utvecklats positivt. Det är dags att gå vidare och utreda förutsättningarna för ett införande av modellen flexicurity i Sverige. Modellen har på ett framgångsrikt sätt bidragit till en mycket lägre arbetslöshet i Danmark. Vissa är kritiska till modellen, men den utgör ett viktigt välfärdspolitiskt instrument där staten har en aktiv roll i arbetsmarknadspolitiken. Flexicurity innebär att det blir lättare att anställa, men också lättare att säga upp. Man skapar en större flexibilitet för arbetsgivaren, samtidigt som man skapar ett högt ersättningssystem för den arbetssökande och därmed säkerställer en trygghet i modellen. Modellen innebär också att den enskilde får mycket coachning och utbildning för att bli anställningsbar. Den danska modellen har bidragit till att hela 75 procent av de arbetssökande som uppsökt en arbetsförmedling erhållit ett arbete inom ett år. Modellen kan inte bara avfärdas.

Regeringen bör snarast tillsätta en utredning för att införa en svensk flexicuritymodell i syfte att få fler i arbete. Flexicurity skulle inte minst bidra till en lägre ungdomsarbetslöshet och skapa förutsättningar för fler människor att bryta sitt utanförskap. Alla människor kan bidra till vår gemensamma välfärd om det får en chans att arbeta. Därför är det viktigt att inte försvara lagar som stänger ute arbetssökande och befäster människors utanförskap.

Roger Haddad (fp)

partistyrelseledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons