Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (FP): Fokusera på dem som faktiskt är utanför

Socialdemokraterna påstår felaktigt att regeringen inte tar ungdomsarbetslösheten på allvar. Samtliga åtgärder som de räknar upp i sin artikel infördes dels under Folkpartiets ledning i Västerås under förra mandatperioden, dels av den borgerliga regeringen som folkhögskolesatsningen, yrkesvuxsatsningen och att man kan läsa in sin grundskole- och gymnasiekompetens med det högsta studiebidraget.

Annons

I Västerås röstade Socialdemokraterna emot inrättandet av vårt förslag Arenan där vi använder elevpengen redan under gymnasiet för att skräddarsy individuella lösningar som teori eller praktik men också yrkeskurser för att ungdomarna snabbare ska komma ut i arbetslivet. Vi införde ungdomsjobb för unga utan slutbetyg.

Men också Allegro som är en brygga mellan kommunens insatser och Arbets-förmedlingen där ungdomar som lämnar gymnasiet utan slutbetyg direkt erbjuds vägledning och ekonomisk ersättning för att snabbt motivera att de åter börjar studera. Utfallet är otroligt positivt och vi lyckas styra bort unga från att fastna i försörjningsstöd.

Folkpartiet anser, till skillnad från Socialdemokraterna, att fokus ska ligga på att förebygga ungdomarnas arbetslöshet. Det gör vi genom våra reformer i grundskolan och den nya gymnasieskolan. Även detta vill Socialdemokraterna riva upp då de vill tvinga alla att läsa in högskolebehörighet.

Man vill åter teoretisera yrkes- och lärlingsutbildningarna. Det är fel fokus i debatten när resurserna måste satsas på tiden efter gymnasiet för att lappa och laga i stället för att satsa tidigt.

Dessutom fortsätter Socialdemokraterna att räkna in ungdomar som är inskrivna i Arbetsförmedlingen som arbetslösa, det är inte korrekt. Drygt hälften av dem som är inskrivna som arbetssökande är heltidsstuderande på gymnasiet eller inom vuxenutbildningen.

Folkpartiet tycker att det stora problemet är de ungdomar som faktiskt finns utanför, som inte har utbildning, inte erbjuds någon praktik och som lever på bidrag. Här kommer vi att fortsätta lägga våra insatser och då är inte sommarjobb den stora lösningen. Ungdomar behöver motiveras att börja studera inom vuxenutbildningen så att de kan ta nästa steg vidare till arbetslivet eller högre studier.

Regeringen har utökat satsningen till vuxenutbildningen men i Västerås har Socialdemokraterna tagit från dessa resurser och lagt på gymnasiet som har lokal-ekonomiska problem. Samtidigt har stadens ansvariga nämnd gjort ett överskott på över 20 miljoner kronor 2011. Det är dags att använda statens och kommunens resurser mer effektivt så att fler ungdomar slipper hamna i arbetsmarknadspolitiska insatser.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons