Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (fp): Föräldrar måste ta sitt ansvar

Anna Nikula, SSU, beklagar min inställning att inte låta gymnasieskolorna anpassas efter morgontrötta elever. Vi vet redan idag att många elever kommer och går till gymnasieskolan som de vill, trots att det råder närvaroplikt på gymnasiet efter det att man valt ett program.

Annons

Det kan finnas enskilda elever som av medicinska skäl eller andra sociala skäl kan komma överens med lärarna om en individuell studieplan. Men att generellt anpassa skolans schema till morgontrötta elever skulle få stora organisatoriska och inte minst ekonomiska konsekvenser för våra gymnasieskolor, om detta säger Nikula ingenting.

Min grundinställning är att gymnasieskolan är som en arbetsplats som ska förbereda eleven för arbetslivet. Skolan ska samtidigt vara så pass intressant med duktiga lärare som motiverar eleverna att vilja studera och nå kunskapsmålen.

Det är dags att föräldrarna tar sitt vuxenansvar och diskuterar med sina barn varför de är morgontrötta och varför de inte kan anpassa sig till de tider som gäller.

Nu vet jag att skolornas scheman ser olika ut. Några börjar kvart över åtta på morgonen, andra halv elva. Det ser olika ut redan idag. Skolan kan inte anpassa sig efter varje enskilt önskemål såsom efter morgontrötta eller elever som inte gillar att gå på matematiklektionen.

Man måste ta reda på orsakerna till varför de är morgontrötta eller inte kan koncentrera sig i skolan. Detta är inte lärarnas eller skolpolitikernas ansvar, utan faktiskt föräldrarnas och det ska vi inte ta ifrån dem.

Roger Haddad

ordförande

utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons