Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (FP): Frågan är hur skolbudgeten används

Annons

De tre skolnämnderna har årligen prioriterats i varje budget som lagts av Folkpartiet och Västeråsalliansen innevarande mandatperiod. Skolan har varit en av de högst prioriterade frågorna inte bara politiskt utan även ekonomiskt. Utmaningar som fortfarande finns är skolomställningen, där den demografiska utvecklingen påverkar vissa enheter medan andra enheter med fler elever i stället behöver expandera.

Västerås tillhör ett fåtal kommuner i landet som inte behövt genomföra kraftfulla besparingar. Däremot behöver vi omprioritera så att resurser möter de enheter med ökat elevantal. Västerås har ett pengsystem, vilket innebär att varje rektor får en peng per elev i skolan. Minskar andelen så minskar budgeten.

Mats Bennbo har fel när han påstår att vi politiker genomför besparingar. Dessutom är det inte vi som lägger budgeten för den enskilda skolan. Hur resurserna används bestämmer ytterst rektor. Budgetarbetet behöver förbättras så att vi får bättre prognoser. Ett sådant arbete är påbörjat. I ekonomiskt tuffa tider har vår ansats varit återhållsamhet och försiktighet – vi ska inte höja ersättningarna ena året för att nästa år dra i handbromsen. Folkpartiet vill dela organisationen Proaros och skapa en separat skolorganisation för att dels korta besluts-vägarna, men också hitta bättre rutiner för att resurserna som vi anslår hamnar rätt. Vid ett antal debatter med de båda lärarfacken har jag tolkat det som att mer resurser inte är skolans räddning. Jag brukar efterfråga vart resurserna tar vägen och hur de används och får medhåll av många pedagoger.

Ett annat bekymmer är att skolan och dess personal, men ytterst dess ledning, inte alltid genomför de politiska beslut som vi fattat. Det har hänt i förskolan, i grundskolan och på gymnasiet att chefer inte genomför de satsningar och de prioriteringar som nämnden angett. Detta har vi uppmärksammat Proaros ledning på med krav på bättre rutiner. För oss i Folkpartiet är det ytterligare ett argument att Proaros nuvarande organisation inte är tillfreds-ställande.

Som skolpolitiker anser jag tvärtemot Mats Bennbo att vårt uppdrag är att följa upp kunskapsresultat, skolk/närvaro, lärarkompetensen etcetera. Det utgör ett viktigt underlag för oss vid ekonomiska prioriteringar, exempelvis om vi satsa på fortbildning eller projekt för att motverka skolk.

Vår skolpolitik har präglats av tidigare prioriteringar och tydliga systematiska uppföljningar. Resurserna prioriteras sedan av rektorerna som har vår delegation att genomföra en bra skolverksamhet, bedömer rektorerna att man inte klarar det uppdraget måste man ta den diskussionen direkt med oss skolpolitiker.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons