Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (FP): Frånvaron påverkar elevernas resultat

Annons

Hans G Erikson frågar vart skolan är väg och ifrågasätter att Skolverket är tveksamt till regeringens förslag att införa en notering om skolk i terminsbetyget.

Jag delar Eriksons uppfattning. Tidigare hade vi en mer omfattande notering i slutbetyget när man lämnade gymnasieskolan. I dag görs det inga noteringar alls.

Folkpartiet har i Västerås drivit igenom beslutet att all frånvaro – tillåten som icke tillåten ska följas upp på skolnivå, programnivå och mellan killar och tjejer.Allt ska sedan kvitteras in i en databas av läraren.

Vi beslutade också att detta två gånger per år ska rapporteras till utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden skriftligt och muntligt. Uppföljningen av närvaron och skolket är viktig för den påverkar i allra högsta grad elevernas resultat.

Ännu viktigare är signalen: om en elev skolkar är det ett tecken på att skolan och hemmet måste göra något.

Men det är också en signal från samhället via oss skolpolitiker att det är närvaroplikt på gymnasieskolan den dagen man bestämt sig för att gå en utbildning finansierad av skattebetalarna.

Vår ambition är att detta också ska gälla i grundskolan och samma rutin borde ha införts långt tidigare då det där råder skolplikt enligt skollagen.

Förslaget om skolknotering i terminsbetyget är inte avgjord ännu. Men i avvaktan på detta är det viktigt att varje kommun gör sin egen uppföljning. Här krävs det tydliga skolpolitiska beslut och att rektorer och lärare inser vikten av att kvittera in i databasen.

Min erfarenhet i Västerås visar att det fortfarande finns stora skillnader mellan gymnasieskolorna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons