Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (FP): Gymnasieskolan behöver fler studievägar

Folkpartiet har landsmötesbeslut på att verka för att arbetsgivare och fack ska se över ingångslönerna för ungdomar.

Annons

Ungdomsavtal som ger 12 000 kronor i månaden är att föredra i stället för en lägre ersättning i form av bidrag från Arbetsförmedlingen eller socialtjänsten. De fackliga är kritiska men redovisar inga förslag på hur vi ska lösa ungas utanförskap. Ska vi lösa utanförskapet krävs åtgärder.

Fler insatser behövs. Den lägre arbetsgivaravgiften är en viktig del samt en fortsatt reformering av utbildningssystemet. Folkpartiet och regeringen införde hösten 2011 en ny gymnasieskola med studie- och yrkesförberedande utbildningar. Lärlingsutbildningar erbjuds nu permanent och halva studietiden ska förläggas på en arbetsplats. Socialdemokraterna och de rödgröna kritiserar denna reform och menar att vi sänkt kraven, trots att det i dag är mycket svårare att komma in på gymnasiet.

Socialdemokraterna har glömt att den gamla gymnasieskolan fick massiv kritik för att inte vara anpassad till arbetslivet och att ungdomar slogs ut i arbetslöshet, inte minst yrkeseleverna. Min erfarenhet är att det finns undantag. På några yrkesprogram har många ungdomar ändå ordnat med arbete trots att de lämnade gymnasieskolan utan fullständiga betyg. Gymnasieskolan ska ha större koppling till arbetslivet och vara anpassad till elever som både vill studera vidare eller gå direkt ut och jobba.

Riksdagen kommer också under våren att ta ställning till ett förslag om lärlings-anställning som också kan underlätta övergången mellan skola och arbetslivet. Det kritiserade IV-programmet har ersatts med fem särskilda program för att mer individuellt anpassa kurserna för eleverna. Det finns anledning att särskilt följa upp kvaliteten och genomströmningen kring dessa inriktningar då gamla IV med all rätt kritiserades för att inte hålla hög kvalitet och höga förväntningar på eleverna. I Västerås startade vi därför Arenan 2009 för att erbjuda alternativ till gymnasieskolan.

Folkpartiet vill ta ett steg till och införa kortare utbildningar på gymnasieskolan. Alla ungdomar vill inte studera i tre år och vi vill utreda möjligheten att läsa in kortare yrkeskurser och få ett yrkeskursbevis som man kan visa upp för arbetsgivaren. Kortare gymnasieprogram borde införas.

För att möta ungdomsarbetslösheten krävs stora insatser i grundskolan och en fortsatt reformering av gymnasieskolan. De rödgröna kritiserar förslaget till ungdomsavtal och säger nej till lärlingsutbildningar med fortsatt krav att tvinga alla att bli högskolebehöriga.

Det är inte trovärdigt att bara vara emot. Socialdemokraterna borde i stället redovisa egna förslag på hur man vill lösa ungdomsarbetslösheten.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons