Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (FP): Kommunerna måste sitt ansvar

Annons

Lärarförbundets Per Dahlberg efterfrågar politiska beslut för att bidra till en bättre löneutveckling för landets lärare.

Från Folkpartiets sida delar vi uppfattningen att lärarna har för låg lön. Men ett ännu större problem är att lönespridningen inte är tillfredsställande och att duktiga lärare måste premieras bättre. Detta kan vara hög kvalitet i undervisningen och goda resultat eller att läraren tar ett större ansvar för ämnesutvecklingen på skolan.

Folkpartiet och alliansen har nu meddelat att vi kommer att fortsätta satsa på fortbildningsinsatser för lärarkåren men också för att bidra till att öka andelen behöriga lärare. Den stora satsningen som staten kommer att bidra med under 2012-2015 är införandet av nya karriärsteg i skollagen.

Ekonomsikt så räknar man med 880 miljoner kronor per år i ett permanent anslag för att från statens sida finansiera karriärstegen. Detta är ett sätt att öka attraktiviteten för läraryrket och ett sätt för skolorna att erbjuda flera utvecklingsmöjligheter i skolan.

Skolan behöver locka till sig fler personer som vill bli lärare och karriärmöjligheterna är en viktig del. Den nya lärarutbildningen med skärpta krav är en annan.

Återstår lönefrågan som vi debatterat mycket under våren. Här måste arbets-givarna, kommunerna och de fristående aktörerna, ta sitt ansvar och genom politiska prioriteringar bidra till en bättre löneutveckling.

Regeringen har nu tagit ett viktigt steg. Nu måste också kommunerna, tillsammans med de fackliga partnerna på nationell och lokal nivå, också ta gemensamma tag för att höja lärarlönerna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons